bebeshki-grchevi-kako-da-gi-prepoznaeme-i-kako-da-gi-sprechime_image
Споделете со пријателите!

Инфантилни колики – најчеста причина за непроспиени ноќи кај младите родители!
Новиот член во семејството редовно носи неизмерна радост и дополнителна животна енергија. Сепак уште од денот на раѓањето на бебињата (особено првите) драматично се менува животот на родителите и неминовни се бројни ситуации на загриженост за здавјето на детето. Една од најчестите причини за непроспиени ноќи кај родителите се бебешките грчеви. Коликите се појавуваат кај околу 30% од децата, обично после втората недела и траат некаде до крајот на третиот месец но кај некои бебиња и до шестиот месец. Коликите се почести кај деца кои се хранат со вештачко млеко!

Зошто настануваат инфантилните колики?

 • Неразвиен ензимски систем за варење на храната кај бебињата;
 • Неправилно доење (ако бебето голта воздух) или прејадување;
 • Нездрава храна на мајката (сувомесни производи, газирани пијалоци, грав, зелка, пушење);
 • Интолеранција на лактоза.

Како да ги препознаеме бебшките грчеви?

 • Интензивен и неутешен плач кој е проследен со грчеви на лицето, грчење на нозете и испуштање на гасови;
 • Бебето ги трие нозете, ги стега прстите, го свиткува грбот, поцрвенува во лицето, ги повлекува нозете кон градите и ги турка од нив при што ги исфрлува гасовите;
 • Гласното и долготрајно плачење трае повеќе часови, неколку дена во неделата;
 • Вообичаен период на плачење е од 6 часот попладне до полноќ;
 • Бебето плаче веднаш после хранењето.

Како да му помогнеме на бебето при грчеви?

 • При секое доење да се отстрани воздухот со подждригнување (нежно тапкање по пелените и грбот) и со масажа на стомакот;
 • Помага и доколку се ставаат млаки облоги на стомачето на бебето;
 • Користете пробиотици од видот Lactobacillus reuteri во форма на капки;
 • И најважно од се: правилна исхрана на мајката која дои:
  • Да се внесува: големи количества на овошје и зеленчук, како и супи од зеленчук и месо.
  • Да се избегнува: тешка храна (грав, варена зелка), сувомеснати производи и друга храна која во себе содржи конзерванси и адитиви.
Прочитајте:  Како хороскопските знаци се подготвуваат за летен одмор

Споделете со пријателите!