kako-do-redovna-stolica-vo-vozrasni-godini_image
Споделете со пријателите!

Нормалната динамика на празнење на цревата подразбира од 2-3 пати дневно до 2-3 пати неделно.
Сите барем еднаш во животот сме имале незгодни симптоми на опстипација, особено подуеност и болка и колку нередовното празнење на цревата го нарушува квалитетот на животот. Интересно е колку луѓе погрешно го сфаќаат поимот опстипација, сметајќи дека проблемот постои доколку столицата не е присутна секој ден. Меѓутоа нормалната динамика на празнење на цревната содржина може да биде од 2-3 пати дневно до 2-3 пати неделно во зависност од човек до човек.

„Главната причина за опстипацијата е во тоа што јадеме односно не јадеме.

Сепак модерниот начин на живот ја прави опстипацијата една од најчестите гастроинтестинални проблеми во развиените земји. Иако недостатокот на физичка активност, постојаниот стрес, употребата на одредени лекови или игнорирањето на потребата за празнење на цревата значајно придонесува за проблемот со нередовно празнење на цревата, сепак главната причина е во тоа што јадеме односно не јадеме.

Па така за редовна столица треба секојдневно да внесуваме барем по 25 гр растителни влакна, а истражувањата покажуваат дека типичната западњачка исхрана се ограничува на просечно 15 гр влакна. Овој проблем е посебно изразен кај постарата популација поради отежнатото џвакање на храната и искористувањето на тие растителни влакна.

За среќа постојат одредени компоненти како што е лактулозата, традиционалниот лаксатив – кора од крушина, пробиотици и пребиотикот инулин.

Лактулозата е вид на шеќер кој во цревата се разложува на делови кои на себе ја „навлекуваат“ водата со што се омекнува столицата и се олеснува нејзиниот проток. Обично е потребно од 24-48 часа за да почне лактулозата да делува, бидејќи делувањето започнува откако ќе се разгради во дебелото црево. Лактулозата освен за опстипација може да се користи и за омекнување на столицата во случај на хемороиди.

Прочитајте:  Дали вознемирените луѓе подобро се справуваат со опасност?

Пробиотици и пребиотици не спаѓаат во групата на лаксативи, ама помагаат во регулацијата на варењето на храната па се одличен додаток на лаксативите. Пробиотиците се живи бактериски микроорганизми кој што имаат благотворно дејство на домаќинот, подобрувајќи ја неговата цревна микрофлора. Многу студии покажале дека пробиотиците со менување на составот на цревната микрофлора можат да бидат многу корисни за помош при опстипација.

„Недостатокот на физичка активност, постојаниот стрес или игнорирањето на потребата за празнење на цревата придонесува за проблемот со нередовно празнење.“

Пребиотиците служат како храна на пробиотиците и на тој начин помагаат на нивниот раст и развоја на нормална цревна микрофлора, а дека се од корист кај постарата популација потврдува и студијата која е објавена во списанието International Journal of Food Sciences and Nutrition. Во оваа студија авторите опфатиле рандомизирана, двострука слепа, плацебо конторлирана група во која се утврдувало влијанието на пребиотикот инулин во редовноста на столицата кај повозрасни пациенти кои патат од констипација. После 28 дена се покажало дека инулинот значајно го подобрува бројот на бифидобактерии и со тоа се ублажуваат проблемите при дефекација. Како заклучок на оваа студија докторите констатирале дека користењето на инулинот помага кај опстипацијата, го подобрува квалитетот на животот кај повозрасните особи и го надополнува делувањето на пробиотиците.

Лаксамолот е природен препарат кој ги обединува лаксативните состојки, лактулоза и глукофрангулин од екстракт од крушина во иновативна формула со вкус на портокал кој не предизвикува грчеви и не предизвикува зависност од употреба.

Д-р Савка Велковаспецијалист по општа медицина

PharmaS_ProBalans_LAKSAMOL_700x90


Споделете со пријателите!