1-del-nekolku-maniri-gestovi-koi-kje-vi-pomognat-da-prepoznaete-dali-nekoj-ve-lazhe_image
Споделете со пријателите!

Повеќето луѓе не сакаат да лажат и мразат да бидат измамени. Ова создава силна желба да се поседува моќ да препознаеме кога некој ќе се обиде да не измами.
Повеќето луѓе не сакаат да лажат и мразат да бидат измамени. Ова создава силна желба да се поседува моќ да препознаеме кога некој ќе се обиде да не измами. Всушност, постојат многу начини да дознаете дали некој лаже или не, а тука ќе разгледме дел од индикаторите за тоа.

Непријатно зјапање

„Јазикот на телото понекогаш зборува повеќе од зборови што излегуваат од устата.“

Еден од најсилните знаци дека некој се обидува да не измами е дека тој гледа кон нас интензивно. Интензивно, но не со внимамие. Д-р Лилиан Глас во својата книга „Јазикот на телото на лажговците“, објаснува дека тие имаат навика да се загледуваат додека ги зборуваат невистините. Сепак, вистинските социопати се трудат да избегнуваат такви акции бидејќи предходно добро го проучуваат сопственото тело и сопствените манири. Ова се посебен тип на лажговци кои сметаат дека одржувањето на контакт со очите е начин да ги „контролира и манипулира“ другите и вешто го користи. Само најдобрите измамници го знаат тоа до совршенство.

Оваа форма на „контрола со поглед“ може да се спореди со ефикасноста на хипнозата. Најдобриот начин да се избегнат ваквите манипулации е да се избегне погледот на лажливецот. Да, тоа не е културно и е израз на непочитување, но ако тие ве лежат и вие го чувствувате тоа , тогаш ова е начинот кој ќе ве заштити од манипулација особено ако лажгото е некој ваш близок!

Каде го насочуваат погледот

„Марк Ботон од ФБИ вели: Постојат неколку објаснувања за насоката кон која гледа некој додека одговара на вашите прашања!“

Според агентот на ФБИ, Марк Ботон, постојат неколку објаснувања за насоката кон која гледа некој додека одговара на вашите прашања. Ако доминантната рака на соговорникот е десната (како кај 90% од луѓето), лажгото преферира да погледнува десно горе кога лаже и обично кога не лаже не го прави тоа. Секогаш треба да се има во предвид или да му се постави некое прашање кое знаеме дека е вистинско тврдење за да ја видиме реакцијата. Боутон смета дека ова се случува, бидејќи десната половина на мозокот ја контролира имагинацијата, а луѓето ја користат кога создаваат приказна. Според него, освен кога лажат, луѓето се наведнуваат кон десно кога премолчуваат нешто или имаат скриени мисли или тајни. Агентот вели дека ако тие сакаат да ве измамат за сензации или мириси, веројатно ќе гледаат надолу и десно.

Прочитајте:  Готвење без стрес – новото шоу на Џејми Оливер

За левичарите, Боутон вели дека ја менуваат насоката на нивниот поглед и ги вртат очите кон лево додека лежат. Затоа е добро да се знае која рака е доминантна пред да го распрашувате некого.

Криење на устата и лицето

Од некоја причина, кога луѓето лажат, тие имаат тенденција да ги покријат своите усти. Ова е чудно, бидејќи на некој начин привлекуваат внимание кон местото каде што лежат лагите, но тоа е она што го прават. Кога возрасните ги покриваат своите усти, тоа значи дека тие не „откриваат сè“ и буквално „ја отсекуваат комуникацијата“.

Тие се обидуваат да сокријат нешто со криење на нивната уста. Значи, кога разговарате со некого и ќе видите дека неговата рака оди на усните, само прекинете го и прашајте го – Вистина ли?

Чудни движења на главата

Ако некое лице е премногу далеку и неговите или нејзините очи се тешки за набљудување, не грижете се. Целата глава може да ги издаде лагите. Кога некое лице ја тресе главата додека зборува, не можете да се потпрете на она што го вели. Ако го добиете овој сигнал, побарајте и други знаци кои се индикатор за лажење.

Погледнете ги нозете

Ако се што е предходно наведено не е доволно, можеби ќе сакате да фрлите поглед на стапалата на соговорникот за да дознаете дали се обидува да ја заобиколи вистината. Според редакцијата на „Psychology Today“ лажговците имаат тенденција да ги насочат нозете кон вратата или најблискиот излез, особено кога им се наметнува да изречат експлицитна и заплеткана лага. Тоа значи физичка и психолошка желба да излезат од ситуацијата и да се скријат. Понекогаш се случува затоа што повеќе сакаат да избегаат, наместо да не излажат.

Јазикот на телото понекогаш зборува повеќе од зборови што излегуваат од устата.


Споделете со пријателите!