spodelena-radost-e-dvojno-pogolema-spodelena-taga-e-dvojno-pomala_image
Споделете со пријателите!

Сите оние работи што не ги именувате престануваат да постојат. Но, само затоа што престануваат да постојат на свесно ниво, не значи дека го губат својот потенцијал да ни наштетат.
Изговарањето на вашите емоции е првиот чекор кон ослободување од болката што може да ја предизвикаат. Ако не ги именувате, тие може да ви наштетат. Сте се запрашале ли каде одат неименуваните стравови? Каде вашиот ум ги чува емоциите што сте ги пуштиле? Како се справувате со работите што предизвикуваат болка ако ги избегнете? Каде е местото за одмор од оние соништа кои што никогаш не се оствариле? Сите оние работи што не ги именувате престануваат да постојат. Но, само затоа што престануваат да постојат на свесно ниво, не значи дека го губат својот потенцијал да ни наштетат. Дури и кога не зборувате за она што ви пречи за некој или што ве лути, тоа продолжува да притиска.

Како можете да ги дефинирате своите стравови ако не им дадете име? Кога ќе ги именувате, ќе им дадете форма. Ова ви овозможува да се соочите и да ги надминете. Ако не, тие ќе продолжат да постојат.

„Дали знаевте дека една третина од луѓето кои одат на лекар имаат симптоми кои немаат медицинско објаснување?“

Дали знаевте дека една третина од луѓето кои одат на лекар имаат симптоми кои немаат медицинско објаснување? Болката не е физичка, туку психолошка. Ова значи дека психолошката болка боли колку и физичката болка. Останува во вас без да може да излезе и има потенцијал да му наштети на вашето тело. Сите оние работи што не ги именувате и не ги споделувате и ослободувате не постојат за другите но за вас стануваат сериозна опасност. Колку повеќе време поминувате со својата болка, толку повеќе таа расте во вас.

Прочитајте:  Човечкиот мозок и мултитаскингот

Затоа нема подобро лекување од она да ги именувате оние работи што ве убиваат внатре. Наведете ги вашите стравови, вашите соништа и неправдите од светот. Кога ќе го направите тоа, ќе имате моќ да направите нешто во врска со тоа. Можете да работите на нив и да се соочите со нив. Можете да ги поседувате.

Зошто е штетно да ги потиснете вашите емоции?

Според една статија напишана од научниците Филип Голдин и Џејмс Грос, која е отпечатена во списанието Biological Psychiatry, емоциите се поврзани со моделот на вашата мозочна дејност, без разлика дали ги изразувате или не. Од друга страна, исто така, сметаат дека емоционалната репресија ги активира инсулата и амигдалата кои од своја страна се одговорни за емоциите. Изразувањето на емоции ви ја олеснува болката и штетата што ја предизвикуваат. Кога сте во состојба да ги идентификувате емоциите кои некои ситуации ги предизвикуваат кај вас (како страв, радост, лутина, гнев и др), ќе имате можност да пристапите до овие ситуации интелигентно, при што нема да имате друг избор освен да пристапите веднаш кон негово решавање и самолекување.


Споделете со пријателите!