znaci-deka-se-sostanuvash-ili-zhiveesh-emotivno-nestabilna-lichnost_image
Споделете со пријателите!

Како навреме да знаеме дека имаме афера со емотивно нестабилна личност?
Кога врската ќе заврши, започнуваме да анализираме што се случило и која е вистинската причина за разделбата. Во повеќето случаи, тешко е да се разбере дали ова е логичен крај на врската или резултат на емотивен испад. Честопати после разделбата, се чувствуваме целосно ограбени и обземени од болното чувство дека не само што сме го изгубиле времето, туку и сме дозволиле да сме манипулирани, повредени и понижувани премногу долго. Како да знаеме навреме дека имаме афера со емотивно нестабилна личност?

Тие ве обвинуваат за какви било тешкотии во вашата врска.

„Тие постојано ве лажат за да се чувствувате лошо.“

Не, не, тие се далеку од глупави, но само им е поудобно да живеат во заблуда дека се осигурени од грешки. Стремежот на емотивните манипулатори е да ве убедат дека се што се случува и се што не е во ред со вашата врска е ваша вина. Тие постојано ве лажат за да се чувствувате лошо.

Таквите луѓе не само што можат да ве излажат на одредени теми, туку се способни да ве измамат за сè. Тие не се заинтересирани за вашите чувства и дури и не сфаќаат што прават. Можеби ќе ви кажат дека се крајно болни, дека имале несреќно детство или дека биле запоставени, малтретирани, понижени, секакви работи што ќе ве натераат да чувствувате жал за нив или да се чувствувате виновни, дури и кога грешат.

Тие не само што вас ве сметаат за одговорни за сопствените неуспеси, туку ги обвинуваат сите околу себе за секој свој неуспех.

Тоа јасно се гледа од нивниот начин на комуникација и честопати ќе ги чуете како велат: „Поради тебе не можам да ги постигнам моите цели“ или „Ти си виновен што не ги остварив моите соништа!“… За нив не е важно колку сте љубезни и посветени и вашата љубезност не може да го спречи вашиот токсичен партнер да ја злоупотреби. Напротив, тој ја користи секоја пригода да ве понижува, и тоа треба да биде доволно силен знак за вас дека вашата врска нема иднина.

Прочитајте:  Сеќавањето и мирисите

Бегајте!

Доколку вашиот партнер ви забранува да комуницирате со други луѓе или ја ограничува вашата комуникација со вашите пријатели и најблиски, тоа ве прави да станете потполно беспомошни и без поддршка од никој близок. Ваквите ситуации ве принудуваат да зависите само од дарежливоста на вашиот токсичен партнер.

Доколку се најдете во ситуација да имате работа со вакви ликови единствено решение е да избегнувате такви луѓе затоа што тие навистина можат да ви го уништат животот.


Споделете со пријателите!