sapioseksualnost-da-se-bide-privlechen-od-intelektot-a-ne-od-nadvoreshniot-izgled_image
Споделете со пријателите!

Луѓето кои се дефинираат себеси како сапиоесексуалци веруваат дека менталниот капацитет на една личност е најатрактивниот дел од неговата личност.
Што е она што го прави секси некој во вашите очи? Почнувајќи од изгледот, ликот, хоби и интереси… Има толку многу работи во кои може да се заљубите. Во зависност од она што го сакате, доаѓа специфичниот тип на сексуалност во која припаѓате. Има луѓе кои се хомосексуалци, лезбејки, бисексуалци, пансексуални итн. Постои една особена етикета која добива се повеќе популарност и прилики за дебати во јавниот простор.

Сапиосексуалност

„За нив љубовна игра не е било каква, туку дискусија за психологија, филозофија или политика.“

Луѓето кои се дефинираат себеси како сапиоесексуалци веруваат дека менталниот капацитет на една личност е најатрактивниот дел од неговата личност. За нив љубовна игра не е било каква, туку дискусија за психологија, филозофија или политика. Љубопитноста, докачливоста и донекаде нетрадиционалниот начин на размислување се главните работи кои сапиосексуалните луѓе ги бараат во својот партнер. Изгледот не е целосно исклучен како фактор, но секако може да се каже дека тој останува во позадина. А дали вие се дефинирате себеси како сапиосексуалец? Ако се идентификувавте како лик кој се пронаоѓа во погорните редови тогаш овој свет исполнет со брзи и еднодневни романтични авантури, не е за вас. Едноставно, сапоесексуалците не можат да се врзат без да доживеат емоционална и ментална поврзаност. Тоа е докажано научно. Научниците потврдиле дека постојат многу причини кои ја поврзуваат атракцијата помеѓу луѓето со нивниот IQ.

Според студијата на Универзитетот во Њу Мексико, мажите со повисок IQ имаат подобар и поефикасен ејакулат. Значи, кога станува збор за еволуција, жените имаат тенденција да избираат поинтелигентни мажи, како потсвесен начин да имаат подобри шанси за квалитетна репродукција. Примената на сапиосексуалноста не е ограничена само на изборот на романтичен партнер. Луѓето кои се привлечени од интелектот ја применуваат истата тактика кога станува збор за платонски односи. Социјалната група на овие луѓе секогаш се состои од високоинтелигентни луѓе. Површни пријателства едноставно не се за нив. Па, повторно ли се прашувате дали сте сапиосексуалец?

Прочитајте:  Најголемиот паркинг за велосипеди во светот

Погледнете дали се пронаоѓате во овие три знаци кои ги дефинираат сапио-сексуалните луѓе.

1. Повеќето од нивните врски растат од пријателство.

Таквите ликови не се заљубуваат на прв поглед и не веруваат во наивни приказни. Нивните односи се изградени врз основа на долго пријателство, изградено и усовршено со текот на времето. Тие имаат потреба од смислена интеракција која треба да биде успешна првенствено на интелектуално и емоционално ниво.

2. Не е доволно само да им се допадне некој

Тоа што сапосексуалниот тип на човек се осеќа привлечен од интелектот, не е доволно, не значи дека се слепи и дека се имуни на убавината. Тие се прво ја гледаат и ја ценат физичката убавина на спротивниот пол. Но, дури и ако им се допаѓа некој, тие секогаш ќе осеќаат дека им недостига нешто додека не го запознаат и не ја осознаат прекрасната внатрешна убавина и интелект.

3. Луѓето често ги сметаат за премногу срамежливи и претенциозни

Сексот за нив не е само случајност што тие можат да ја направат со првата личност што ќе ја сретнат во барот. Се карактеризираат со релативно помалку сексуални партнери во своето минато и не прифаќаат повик за состаноци многу лесно. Токму поради тоа, многу луѓе мислат дека сапиосексуалните луѓе се срамежливи или премногу претенциозни. Не секој ќе ги разбере вашите високи стандарди. Но, тоа не треба да влијае на вас. Како што постојат жени кои преферираат темни мажи, или мажи кои се привлечени само од одреден тип на жени; така вие се чувствувате привлечени само од интелигентни луѓе.


Споделете со пријателите!