Споделете со пријателите!

Состојба со грип во Република Македонија, сезона 2019/2020 (07-та недела, до 16.02.2020)
Во текот на 7-ма недела од 2020 година, пријавени се 5.660 (I=273,5/100.000) случаи со грип/ заболувања слични на грип, зголемување за 56,6% во споредба со минатата недела (n=3.614).

Бројот на пријавени лица споредено со 7-ма недела од минатата сезона (n=2.943) е зголемен за 92,3%, а во споредба со бројот за 7-ма недела од типичната епидемиска крива (моделирана од последните 9 сезони) (n=3.249) се регистрира зголемување од 74,2%.

Регистрираната инциденца оваа недела е над неделната граница на висока активност (I=269,0/100.000) на вирусот на грип, согласно МЕМ моделот за одредување на интензитет на активноста на сезонски грип.

Во текот на оваа недела, регистрирани се 3 смртни случаи асоцирани со грип. Се работи за лица на различна возраст – од 14-85 години од Скопје, Кочани и Пробиштип кои биле хоспитализирани на различни клиники во УКЦ Мајка Тереза во Скопје. Кај сите починати лица утврдено е присуство на коморбидитети и ниту еден од нив не бил вакциниран со вакцина против сезонски грип. Кај трите лица, лабораториски е потврдена Influenza A/H1pdm.

Во вирусолошката лабораторија на ИЈЗ, во текот на 7-ма недела, пристигнат е 91 материјал за тестирање на грип. Од тестираните материјали, 62 (68,1%) се позитивни за присуство на вирусот на инфлуенца – кај 37 (59,7%) е детектиран тип А (23 A/H3, 13 A/H1pdm и 1 несубтипизиран), а 25 (40,3%) се инфлуенца тип Б (24 Victoria и 1 неодредена линија)…

Преземено од: Институт за јавно здравје на Република Македонија

Прочитајте повеќе»


Споделете со пријателите!