zhivot-dijabetes-melitus-shekjerna-bolest_image
Споделете со пријателите!

Како да се грижите за себе ако имате дијабет тип 2?
Дијабетес мелитус (ДМ=шеќерна болест) е метаболно пореметување кое се карактеризира со хипергликемија (покачени вредности на шеќер во крвта) која е резултат на пореметување во секрецијата на инсулинот, на неговото делување или на двете причини. Дијагнозата за дијабет е поставена доколку концентрација на глукоза во плазма на гладно >7.0 mmol/l. Најчест е тн. тип 2 дијабетес кој е инсулин независен и го имаат 90% од пациентите со шекерна болест. Хроничната хипергликемија предизвикува оштетувања на поедини органи, посебно очите, црниот дроб, периферениот нервен систем и кардиоваскуларниот систем и затоа е важно соодветно да се контролира.

Ризик фактори за развој на ДМ тип 2

 • Возраст > 45 години;
 • Дебелина (BMI > 27);
 • Позитивна фамилијарна анамнеза – генетски предиспозиции (второ колено);
 • Позитивна анамнеза на гестациски (при бременост) ДМ или раѓање на дете > 4 kg;
 • Хипертензија, дислипидемија;
 • Животен стил (физичка неактивност, пушење, алкохол, конзумација на масти).

Како да ги препознаеме првите знаци на ДМ тип 2:

 • Често мокрење;
 • Глад;
 • Жед;
 • Заматен поглед;
 • Сува и иритирана кожа;
 • Зголемен број на кожни инфекции (Staphylococcus);
 • Зголемен број на габични инфекци (Candida);
 • Замор, потреба за спиење, депресија, слабост.

Како да се грижите за себе ако имате дијабет тип 2:

1. Редовни лекарски контроли:

 • Самоконтрола на глукоза во крвта – Целта е количеството на глукоза во крвта да се одржува во нормални граници: 4-8 mmol/l;
 • Мерење на крвен притисок (одржување во граници до 135/90 mmHG);
 • Мерење на телесна тежина (целта е да се намали ако е BMI > 27);
 • Проверка на стапалата на секои 6 месеци (ризик од дијабетчко стопало);
 • Контрола на крвта на фактор HbA1 на секои 6-12 месеци;
 • Проверка на холестерол (ХДЛ/ЛДЛ) и триглицериди на секои 12 месеци;
 • Проверка на бубрезите на секои 12 месеци (серумски креатинин, уринарна албуминска секреција);
 • Проверка на видот на секои 12-24 месеци.
Прочитајте:  Омега 3 - клучен елемент за соодветен развој на мозокот кај децата

2. Здрав режим на исхрана

 • Оброците треба да се конзумираат редовно во исто време, особено ако пациентот прима терапија;
 • Оброците треба да се базираат на храна богата со растителни влакна (интегрален леб, овошје, зеленчук, жито, мешункасти плодови);
 • Масти и масла треба умерено да се конзумираат а да се избегнуваат заситени масти (пржена храна, сувомесни производи, масно месо, чипс);
 • Да се избегнува артикли во кои е додаден шеќер (бонбони, газирани пијалоци, чоколади, торти, бисквити);
 • Алкохол да се избегнува или ограничи на 1-2 единици дневно (1 чаша пиво – 285 мл, 1 чаша вино 120мл, 1 чаша жесток алкохол 30мл);
 • Намалени количини на сол.

3.  Правилен режим на вежбање и физичка активност (најмалку 3 пати неделно по 30 минути)

4.  Откажување од пушење

5. Почитување на препишаната терапија од лекар

Хипогликемија е состојба кога има пад на концентрацијата на глукоза во крвта под 4 mmol/l.“

Во некои случаи (премногу лекови, недоволна исхрана, претерана физичка активност) може пациентите да паднат во тн. хипогликемија – пад на концентрацијата на глукоза во крвта под 4 mmol/l. Хипогликемиските пациенти имаат симптоми на: треперење, потење, бледило, палпитација, глад, замор, губење сила, вртоглавица, замаглен вид, поспаност, тетеравење па дури и несвестица. Во ваква ситуација пациентот треба брзо да внесе: три кафени лажичиња шеќер или мед, или половина чаша газиран или овошен сок. Потоа уште еден оброк со храна богата со јаглехидрати: 1 парче овошје, 1 парче леб или 2 обични бисквити.

На крајот но можеби и најважно за превенирање на шеќерната болест е воведување на систем на здрава исхрана и физичка активност уште од најраното детство. Предучилишниот период е клучен за изградба на здрави навики а преку едукација и примена на балансирана исхрана можеме да го воведеме младиот организам во здрав животен стил и на тој начин да ги минимизираме ризик факторите за заболувања подоцна во животот!


Споделете со пријателите!