Why-You-Should-Give-Your-Child-Juice-1
Споделете со пријателите!

Формулата наречена 5-2-1-0 соодветствува со петдневното сервирање овошје и зеленчук, поминување два часа пред екраните, еден час физичка активност и пијалоци без шеќер
Колку сок треба да конзумираат децата е прашањето кое ги мачи сите родители на светот. Според последните препораки од Американската академија на педијатри, количината на сок не смее да биде преголема.

Согласно овие препораки, децата на училишна возраст (7 до 18 години) треба да го лимитираат дневниот внес на сок на максимални 240 мл. Децата на возраст од 4 до 6 години, максимално треба да конзумираат од 120 до 160 мл, додека оние на возраст од 1 до 3 години најмногу 120 мл. За бебињата и воопшто да не потсетуваме, тие не смеат да конзумираат вештачки или пак природни сокови.

Со оглед на тоа што луѓето треба да го зголемат дневниот внес на свежо овошје и зеленчук во организмот и дека во детството се втемелуваат овие навики, се поставува прашањето зошто соковите се толку загрижувачки.

Препораките се базираат на два аргумента, вели Стивен Абрамс, педијатар од Универзитетот на Тексас и коавтор на препораката, напоменувајќи дека овошниот сок е овошје со влакна, но со одземени некои витамини, а тоа ги оштетува забите.

Некои педијатри велат воопшто не за соковите, но тоа е премногу остро, сепак се работи за еден вид на послужување на овошјето, додава Абрамс.

Гери Ли Рој, семеен лекар од Дејтон, Охајо, заедно со службата за јавно здравје, креирал програма наречена 5-2-1-0. Името соодветствува со петдневното сервирање овошје и зеленчук, поминување два часа пред екраните, еден час физичка активност и пијалоци без шеќер.

Тоа е едноставно правило за здрав живот. Ако користите сокови кое содржи најмалку едно овошје или зеленчук, бидете сигурни тоа да е 100 % природен сок, вели Ли Рој.

Постојат природни сокови, но има и сокови од пијалоци или коктели, но овие вторите секогаш имаат некои додадени состојки како шеќер или конзерванси. Се што е означено како 100% природен сок, доаѓа само од овошјето, што значи дека нема додатоци на шеќер. Но, тоа сепак не значи дека нема шеќер воопшто. Едно пакување сок од портокал од 120 мл, содржи 14 грама шеќер, а истата количина сок од бело грозје содржи 15 грама шеќер, што е повеќе од три лажички шеќер. Пакување сок од портокал од 160 мл во себе содржи 18 грама шеќер или исто количество колку во Кока Кола со исто пакување.

Прочитајте:  [1 дел] Поделба и видови витамини

Ле Рој вели дека во неговата ординација има поставено екран на кој се прикажуваат количествата шеќер во соковите, енергетските пијалоци и содата, при што пациентите гледаат колку шеќер внесуваат со нивното конзумирање, по што се развива дебата во чекалната.

„Програма наречена     „5-2-1-0“, претставува петдневното сервирање овошје и зеленчук, поминување два часа пред екраните, еден час физичка активност и пијалоци без шеќер.“

Тешко е да се дознае колку американски семејства ги следат препораките за органичување на соковите и дали се тие рестриктивни. – Иако препораките се дадени минатата година, во овој момент е прерано да се одговори на ова прашање, вели Абрамс, но додава дека производителите на сокови престанале да ги рекламираат своите производи, а има и помалку продукти на пазарот. Стандардите за исхрана во градинките во САД се ревидирани минатата година и истите се слични со оние на Амерканската Академија на педијатри, што подразбираат нема сокови за бебињата, еднаш во денот се послужува сок од 120 мл за децата од 1 до 3 години, а за оние на предучилишна возраст (4-6 години) максимално 180 мл сок во текот на денот. Но, сепак кога се дава сок во градинките, тој го одзема местото на овошјето и зеленчукот.

Сепак, родителите сакаат да знаат што конзумирале нивните деца во градинките или во продолжениот престој во училиштата, и ќе се обидуваат да ги следат препораките кои има се дадени, што значи дека ако детето пиело сок во овие установи, истиот нема да му биде дозволен во домашни услови. За малите деца, секогаш е добро да се додаде вода во природниот сок, бидејќи така ќе се задоволат и вкусот и нутриционистичките цели.


Споделете со пријателите!