vospalenie-na-sinusite-uporen-i-neprijaten-zdravstven-problem-vo-zimskiot-period_image
Споделете со пријателите!

Неколку совети како да ги намалиме непријатните симптоми на синузитот!
Еден од најчестите, најупорните и најнепријатните здравствени проблеми во зимскиот период е секако воспалението на слузокожата на параназалните шуплини – синуси или т.н. синузит. Причините за зачестената фрекфенција на синузитите во овој период од годината лежат пред се во ладното и влажно време, ветрот, загадениот воздух и пушење во затворен простор.

Кои се ризик фактори за развој на синузит?

 • Претходни вирусни инфекции на горните дишни патишта и/или нелекувана настинка;
 • Несоодветно лекување на бактериски акутни горнореспираторни инфекции. Најчести бактериски причинители за синузитис се пнеумококите, стрептококите, Moraxalla catarrhalis, Haemophilus influenza итн;
 • Алергиски реакции или некоја автоимуна болест;
 • Девијација на носната преграда, природно мали синусни отвори или присуство на назални полипи;
 • Кариасни заби во горна вилица.

Кои се најчестите симптоми по кои препознаваме дека страдаме од синузит?

 • Оток на носна и синусна слузница и запушување на носот и природни синусни отвори;
 • Зголемено лачење на секрет од носот (ринит) кој првите 2-3 дена е бистар а подоцна жолтозелен. Секретот се спушта и кон грлото и белите дробови и може да предизвика секундарни инфекции и на овие органи;
 • Главоболка – поради тоа што отечената слузница на носот го затнува синусниот отвор па не може да се изедначи притисокот во носот и синусите;
 • Лош здив и намалено сетило за мирис;
 • Кашлање и проблеми со спиењето.

Како да си помогнеме при проблеми со синусите?

Третманот најчесто зависи од причинителите за што ни е неопходна консултација со лекар. Сепак имајќи во предвид дека многу од нас честопати страдаат од синусни проблеми од вирусна етиологија еве неколку совети како да ги намалиме непријатните симптоми:

 • Испирање на носната шуплина со солени раствори (спреј со NaCl) неколку пати на ден;
 • 2 пати дневно инхалација на комбинација од физиолошки раствор или хипертоничен солен раствор, ACC (acetil cistein) и/или етерични масла, со цел отпушување и чистење на синусите;
 • Деконгестиви навечер во траење од најмногу 7 дена, со цел да се намали отокот на слузницата и лачењето на секрет како и да се олесни спиењето;
 • Зрачење на синусите со инфра црвена ламба со цел намалување на секрецијата, навечер пред спиење;
 • По потреба користење на аналгетици со цел намалување на главоболката;
 • Засилување на имунитетот преку соодветна минералновитаминска подршка (цинк, витамини Ц и Д), како и долгорочна употреба на пробиотици и бетаглукани;
 • Избегнување на зачаден и загаден воздух.
Прочитајте:  Кои чекори може да се преземат во насока на превенција на остеопороза?

Доколку проблемите перзистираат повеќе од 7-10 дена можеби станува збор за бактериска инфекција што ќе бара соодветна лекарска помош. Бактериските синузити се третираат антибиотски а доколку имаат и алергиска компонента во терапијата се вклучуваат и кортикостероиди и антихистаминици. Доколку имаме појава на рецидивирачки и хроничен синузит корисна е и консултација со ОРЛ специјалист кој во случај на неуспех на конзервативната терапија може да советува и хируршки третман.

Синузитот знае да биде сериозен здравствен проблем кој бара подолготраен треман, затоа почитувајте ја препишаната терапија од лекар!


Споделете со пријателите!