Бета-глукани и имунитет
Споделете со пријателите!

Зошто се разболуваме и како да си помогнеме?

Што е имунитет, како функционира и зошто доаѓа до пад на нашиот имунитет и се разболуваме?

Имунитет е природна или стекната физиолошка способност на организмот да се брани од штетните надворешни дејства. Имунолошкиот систем е формиран од органи и клетки дистрибуирани низ целото тело, а неговата улога е да го заштити организмот од надворешни напаѓачи (вируси, бактерии, паразити и габи), токсините што ги лачат, но и од сопствените изменети и истрошени клетки. Кога тој систем работи совршено, честопати не знаете дека сте биле под дејство на причинител за инфекција – организмот го уништува причинителот и не дозволува да се развие инфекција. Органите одговорни за производство и активирање на клетките на имунолошкиот систем се: коскената срцевина, тимусот и другите лимфни ткива, како и голем број на основни хранливи елементи како што се витамини (Ц и Д), минерали (цинк и селен) или фитонутриенти. Одредени надворешни фактори го ослабуваат нашиот имунитет и го прават нашиот организам подложен на разболување. Тоа се пред се: исхрана со слаб квалитет, недоволна телесна тежина, несоодветна хигиена, загаден воздух и храна, пушење ( ДА и пасивно!), недоволен престој на отворено, престој во градинка/училиште, слаба физичка активност и преголема примена на електронски уреди.

Меѓу најсилните имуномодулатори кои обезбедуваат силен имунитет се вклучуваат бета-глуканите.

Што се имуномодулатори и зошто бета-глуканите се имуномодулатори од прв избор?

Супстанциите кои преку нивниот механизам на дејствување го зајакнуваат имунитетот и со тоа ја зголемуваат отпорноста на организмот и неговата ефикасност во одбраната од туѓите штетни влијанија се нарекуваат имуномодулатори. Меѓу најсилните имуномодулатори кои обезбедуваат силен имунитет се вклучуваат бета-глуканите, полисахариди чии молекули се поврзани со бета-гликозидни врски. Бета-глуканите работат на стимулација на формирање на коскената срцевина, а со тоа се активира и производството на леукоцити и тромбоцити одговорни за борба против инфекции. Ги активираат макрофагите, леукоцитни клетки, чија главна задача е ингестија на туѓи клетки во нашето тело. Бета-глуканите индиректно го зголемуваат ослободувањето и засилената активност на ензимите: лизозим, еластаза, колагеназа и ослободувањето на цитокини. Сето ова придонесува за побрз и посилен одговор на организмот кон патогените што е докажано со зголемена отпорност на организмот на инфекции, но и намалување на симптомите и побрзо закрепнување на постојните инфекции. Бета-глуканската активност започнува уште од 24 до 72 часа по земањето, па има смисла да се земаат бета-глукански производи и кога симптомите на болест се веќе присутни, а не само превентивно. Минималните препорачани дози со одредена очекувана ефикасност се 250-500 мг бета-глукан. Бета-глуканот најдобро е да се зема на празен стомак (1/2 час пред или 2 часа после јадење) – тој е отпорен на желудечна киселина. Заради сите гореспоменати дејства бетаглуканите се корисни при бројни здравствени состојби а пред се: алергиски ринитис, афти во устата, настинка, грип и други респираторни инфекции на горниот респираторен систем предизвикани од вируси. Притоа е важно и потеклото на бетаглуканите а како најефикасен се покажал бета-глуканот добиен од квасец.

Прочитајте:  Витамин Д – клучен елемент за здрав раст и развој на Вашите деца!

 


Споделете со пријателите!