vasheto-rabotno-mesto-e-povalkano-otkolku-shto-mislite_image
Споделете со пријателите!

Работната средина ја персонализираме со нашите микроби, кои може да бидат на тастатурата, шолјата за кафе или пак чевлите.
Доколку работите во канцеларија, секогаш имате желба да седите до некој колега, отколку до другите. Но, не станува збор само за личноста дали ја сакате или не, туку дека и друг одреден фактор игра улога, а тое е колку е чисто неговото работно место.

Просечното работно биро велат содржи дури 400 пати повеќе бактерии отколку тоалетната школка, што значи многу административни работници се изложени на ризик од болести, единствено поради валканото работно место.

„Луѓето се чест извор на бактерии, мажите се домаќини на три до четири пати повеќе бактерии во споредба со жените.“

Истражувањето на Универзитетот на Аризона, докажало дека луѓето се чест извор на бактерии и според тоа, споредбено со жените, мажите имаат три до четири пати повеќе бактерии во нив, како и на нивните бироа, телефони, компјутери, тастатури, фиоки и лични предмети. Теориите, одат до таму што ги вклучуваат мажите со поголеми работни маси, што само по себе поздразбира и поголем простор за оставање предмети, како и просекот на нискиот стандард на лична хигиена.

Микробиолозите, кога гледаат една канцеларија, согледуваат простор што се нарекува изградено опкружување. Се смета дека микрофлората на изграденото опкружување (сите бактерии, вируси, габи и други микроби кои можат да се детектираат) е далеку помалку разнообразна отколку во надворешниот свет. Исто така се смета дека таа може да биде и под силно влијание на географскиот опсег. На пример, не е возможно да се разганични микробната мешавина помеѓу две канцеларии во Сан Франциско и Њу Јорк. Бактериите во канцелариите во Тусон, Аризона се поразлични поради нивната изложеност на повисоки температури и пустинското опкружување. Она што е јасно е дека микробите во две канцеларии во два различни града се послични, отколку да речеме микробите во кујната и канцеларија во една иста зграда.

Време е да го исчистите телефонот

Луѓето се најголемиот извор на микроогранизми на работните места, голем број бактерии во канцелариите доаѓаат од луѓето. Тастаурите и глувчињата се најкористените работи во канцеларискиот живот. Не е изненадувачки но секое ставање на клучот , со себе остава и зема микроогранизми. Студиите правени врз тастатури надвор од канцелариите, откриле патогени бактерии во болниците, додека на универзитетите, тастатурите кои се користат од многу корисници имаат поголем спектар на организмни, вклучувајќи ги тука и цревните бактерии.

Прочитајте:  Како да останете активни на работното место?

Микробиолошката флора на мобилните телефони исто така била подложена на проверка, посебно деловите кои ги приближуваме до устата и увото и посебно на телефоните чии сопственици се здравствени работници. Истражувањата се разликуваат во тоа колку бактерии содржи еден просечен телефон, додека студијата на Универзитетот на Аризона, покажала дека мобилните телефони со себе носат десет пати повеќе бактерии, отколку тоалетната школка. Но, едно истражување на телефони со екрани на допир, од германски универзитет, покажало пониско ниво на бактерии, а тие што биле пронајдени биле кожни, назални и некои гастроинтестинални видови.

90 % од шолјите во канцелариите се носители на бактерии, а дури 20 отсто од нив носат со себе фекални материи.

Повеќето документи денес се дигитални, и истите се подложни на вируси и багови. Но, сепак многумина ќе дојдат во допир со различни делови од хартија. На пример, имате состанок и фаќате прибелешки, или пак ќе го оставите нотесот на бирото на колегата или пак читате книга или весник за време на паузата. Хартијата, особено книгите во библиотеките не се чест извор на контаминација, но и покрај тоа, во Велика британија има барање да луѓето со одредена болест да не носат со себе книги додека престојуваат во болница. Исто така изненадувачко е предупредувањето од Јавното здравство на Англија дека повторната употреба на шолјите за кафе мора да бидат правилно исчистени за да се спречи ширењето на бактериите. Истражувањата покажале дека 90 % од шолјите во канцелариите се зафатени со бактерии, а дури 20 отсто од нив носат со себе фекални материи. Ако некогаш сте се запрашале дали ви треба Ваша лична шолја, ете го одговорот. Постојат сигурни докази за опстојување на микроорганизми во стационарите. Но, во Вашите канцеларии треба да се загрижите од тоа кога грицкате пенкало, а тоа истото им го позајмувате на луѓе кои не посветуваат внимание на миењето раце. Но, се разбира ниту една површина не е создадена за „растење“ на бактерии, па ако ги чуваме чисти, и тие ќе имаат одредени „чудни“ изненадувања. Исто така станува се појасно дека ние ја персонализираме нашата средина со нашите микроби, кои може да бидат на тастатурата, шолјата за кафе или пак чевлите.


Споделете со пријателите!