do-shto-mozhe-da-dovede-koristenje-na-oralen-antiseptik-posle-vezhbanje_image
Споделете со пријателите!

Како се зголемува кардиоваскуларниот ризик со користење на орални раствори за плакнење на уста ? – Здрава орална микрофлора здраво срце !

Во рекламите на ТВ, сето тоа изгледа толку едноставно. Луѓето користат течност за плакнење на устата, таа веднаш ги неутрализира сите непријатни бактерии кои се кријат во устата, и туку така се осигурува нивната орална хигиена.

Но, што се навистина се случува кога ја плакнете устата со антибактериски хемикалии? Што прави тоа за вашето тело и за другите видови микроорганизми кои всушност можат да бидат корисни за здравјето?

Како што покажува новата студија, негативните ефекти може да бидат изненадувачки и по далекусежни, да влијаат многу повеќе отколку само на вашата забна благосостојба.

Во експериментот предводен од научници од Велика Британија и Шпанија, истражувачите откриле дека едноставниот чин на плакнење на устата после вежбање може да ја намали една од придобивките од вежбање: намалување на крвниот притисок.

Кога вежбате, крвните садови се отвораат како одговор на производството на азотен оксид, со што се зголемува дијаметарот на крвните садови. Овој процес се нарекува вазодилатација и ја зголемува циркулацијата на протокот на крв во активните мускули.

„Кога вежбате, крвните садови се отвораат како одговор на производството на азотен оксид, со што се зголемува дијаметарот на крвните садови. Овој процес се нарекува вазодилатација и ја зголемува циркулацијата на протокот на крв во активните мускули.“

Долго време, истражувачите мислеа дека ова се случува само за време на вежбање, но во последниве години доказите покажуваат дека циркулацијата останува висока (што значи дека крвниот притисок е спуштен) дури и после вежбање – благодарение на тоа како бактериите комуницираат со соединение наречено нитрат, кое се формира кога азотниот оксид се деградира.

„Истражувањата во текот на минатата деценија покажале дека нитрат може да се апсорбира во плунковите жлезди и да се излачува со плунка во устата“, објаснува специјалистот за физиологија Раул Бескос од универзитетот Плимут.

„Некои видови бактерии во устата можат да користат нитрат и да се претворат во нитрит, многу важна молекула што може да го подобри производството на азотен оксид во организмот“.

Откако нитритот е произведен и проголтан со плунка, тој се апсорбира во циркулацијата/крвта и се редуцира до азотен оксид, кој ги дилатира крвните садови и го намалува крвниот притисок.

Но, според оваа мала студија, се чини дека овој биолошки механизам може да биде значително намален или прекинат доколку анти-бактериското плакнење на устата се практикува како еден од ритуалите после вежбање.

Во експеримент, направен во прилог на разјаснување на ова тврдење, 23 здрави возрасни индивидуи трчале по 30 минути. По тренингот, учесниците биле замолени да ја исплакнат устата или со антибактериски раствор за миење на устата или со плацебо течност со вкус на нане.

Прочитајте:  Забрането капење на четири плажи на Дојранското езеро

Ова плакнење на устата било направено веднаш по вежбата, а исто така на 30, 60 и 90-та минута после тоа. На учесниците исто така им бил измерен крвниот притисок за време на експериментот, веднаш по вежбата и за време на периодот на одмор. Резултатите покажале дека еден час по трчањето, просечното намалување на систолниот крвен притисок во плацебо групата било – 5,2 mmHg (милиметри живин столб).

Намалувањето на притисокот на групата што употребува анти бактериски раствор за миење на устата било многу пониско, покажувајќи просек од -2,0 mmHg во истиот момент на време, што укажува на употреба на антибактериски средства за миење на устата (0,2 процентен хлорхексидин) го намалил намалувањето на систолниот крвен притисок за над 60 проценти.

„Иако е само мала студија, таа служи како важен потсетник за тоа како не сите бактерии се нужно лоши за нас – и дека внесувањето антибактериски хемикалии кои неселективно ги уништуваат микробите што се наоѓаат во уста, би можеле да ги попречат важните биолошки процеси неопходни за добро здравје.“

На крајот од мониторирањето, два часа после сесија на патека за трчање, групата која ја исплакнала устата не покажала знаци за намалување на крвниот притисок што произлегува како ефект од вежбањето, додека плацебо групата сепак покажала значително намалување на вредностите во однос на оние пред започнување на вежбањето.

„Ова е прв евидентиран податок што покажува дека нитратната активност на оралните бактерии е клучен механизам кој индуцира акутен кардиоваскуларен одговор на вежбањето после, и по време на периодот на релаксирање кај здрави лица“, објаснуваат авторите во својот труд.

Иако е само мала студија, таа служи како важен потсетник за тоа како не сите бактерии се нужно лоши за нас – и дека внесувањето антибактериски хемикалии кои неселективно ги уништуваат микробите што се наоѓаат во уста, би можеле да ги попречат важните биолошки процеси неопходни за добро здравје.

„Овие откритија покажуваат дека синтезата на нитрити од страна на оралните бактерии е од огромна важност за отклучување на ефектот и одговорот на тоа како нашите тела реагираат на вежбање во текот на првиот период на закрепнување, промовирајќи го понискиот крвен притисок и поголема оксигенација на мускулите“, вели еден од тимот, нутриционист Крег Катлер

„Всушност, тоа е исто како оралните бактерии да се клучот за отворање на крвните садови. Доколку се отстранат, нитритот не може да се произведе и садовите остануваат во нивната моментална состојба“.

 


Споделете со пријателите!