mashina-za-perenje-prenela-superbakterija-kaj-novorodenchinja_image
Споделете со пријателите!

Потреба од строги упатства и стандарди кога станува збор за чистење облека и други предмети, особено кога се вклучени болни и ранливи категории.
Тони облека може да се перат совршено добро на ладни температури – често применета опција кога станува збор за перење на алиштата. Но, неодамнешниот случај документиран во Германија открива дека понекогаш е најдобро да се употредува жежок циклус и центрифуга доколку е изводливо, а во спротивно треба да се превземат дополнителлни мерки.

Кога инспекцијата која била на на увид во детската болница открила 13 новороденчиња и едно дете кои биле носители на супербактеријата (Клебсиела окситока) Klebsiella oxytoca, направила истражување, виновникот испаднал машина за перење на истиот кат. Истражувачите идентификувале траги од патогенот на површините и во заостанатата вода од машината за перење. Се испоставило дека бактериите биле пренесени преку плетените капи и чорапи што се переле во машината; овие артикли биле користени за да се задржи телесната температура на бебињата. За среќа, никој од нив не настрадал сериозно, но е потсетник за потребата од строги упатства и стандарди кога станува збор за чистење облека и други предмети, особено кога се вклучени болни и ранливи категории. Кога машината за перење била тргната од употреба, колонизацијата К. окситока прекинала. Студијата на случајот заклучува дека конечното плакнење со ладна вода, и не користење на детергент, може да дозволи бактериите да се размножуваат. Влажноста на болничките простории, создава услови преостанатата вода да се кондензира на гумената изолација на вратата.

„Предизвик, бидејќи бројот на лица кои примаат медицинска нега од членовите на семејството постојано се зголемува!“

„Ова е многу необичен случај за болница, со тоа што вклучува машина за перење од типот на тие за домаќинството“, вели д-р Рикарда Шмитхаузен, од Универзитетот во Бон во Германија. Како што посочува Шмитхаузен, машината за која станува збор не ги исполнува сегашните хигиенски стандарди на Германија за болничко користење – иако технички се наоѓаше надвор од главната соба за перење алишта и се користи само за облека за мајки и трикотажа за бебиња. Не е точно познато како К. окситока пристигнала во машината за перење на прво место, но барем во овој случај, последиците беа минимални. Инфекција со оваа супербактерија може да предизвика гастроинтестинални и респираторни проблеми, па дури и смрт. Има неколку антибиотици што може да се користат во третманот. Се разбира, ризиците да се развијат вакви проблеми во болница се значително различни и поголеми од она што може да го очекувате во вашиот дом. Циклусите на ниска температура сè уште се оправдани за редовно перење, сè додека ги следите упатствата за перење на облеката. Но, овој случај покажува дека можеби ќе треба да се разгледаат можностите за промени во дизајнот на машината за перење и процесите за да ги спречат овие уреди да не содржат бактерии, особено кога се вклучени болни пациенти – и тоа се однесува на домовите како и на болниците.

Прочитајте:  Атлетско стапало - најчеста инфекција кај спортистите

 „Ако постари лица кои имаат потреба од нега на отворени рани или катетри на мочниот меур, или помлади со гнојни рани или инфекции а живеат во домаќинството, алиштата треба да се мијат на повисоки температури или со ефикасни средства за дезинфекција, за да се избегне пренесувањето на опасни патогени“, вели директорот на институтот за хигиена и јавно здравје Мартин Екнер, од Универзитетот во Бон. „Ова е поголем предизвик за хигиеничарите, бидејќи бројот на лица кои примаат медицинска нега од членовите на семејството постојано се зголемува“.


Споделете со пријателите!