kako-da-go-chistite-i-dezinficirate-vashiot-dom-za-da-se-zashtitite-od-koronavirus-1-del_image
Споделете со пријателите!

Овие препораки даваат упатства за чистење и дезинфекција на домови во кои се наоѓаат лицата кои се подложени на тестирање COVID-19 или оние кои живеат со потврдени случаи и се во изолација.
Овие препораки даваат упатства за чистење и дезинфекција на домови во кои се наоѓаат лицата кои се подложени на тестирање COVID-19 или оние кои живеат со потврдени случаи и се во изолација. Цел е да го ограничиме опстанокот на вирусот во животната средина. Овие упатства се фокусирани на домаќинствата и се наменети за пошироката јавност.

Чистење на домот

Се однесува на отстранување на бактерии, нечистотии и нечистотии на површините. Чистењето не ги убива бактериите, туку отстранува некои од нив, намалувајќи го нивниот број и ризикот од ширење на инфекцијата.

Дезинфекција на домот

Се однесува на употреба на хемикалии за да се елиминираат бактериите на површините. Дезинфекцијата не ги чисти мебелите или отстранува патогени микроорганизми, но ги уништува. Ова може дополнително да го намали ризикот од ширење на инфекцијата.

Општи препораки за рутинско чистење и дезинфекција на живеалиштата

Членовите на семејството можат да вежбаат рутинско чистење на површините што често се допираат (маси, столови, рачки, славини, мијалници, прекинувачи за напојување, работна површина, тоалети, итн.) Со средства за чистење на домаќинствата и средства за дезинфекција кои се регистрирани со ЕПА соодветни за конкретната површина, при што е важно да се следат упатствата од етикетите.

Етикетите содржат упатства за безбедна и ефикасна употреба на производот за чистење, вклучително и мерки на претпазливост што треба да се преземат при употреба, како што се носење нараквици и обезбедување добра вентилација при работа.

Општи препораки за чистење и дезинфекција на домови со лица изолирани дома (на пр. осомничени/дијагностицирани со коронавирус)

Членовите на домаќинството треба да бидат обучени за симптомите на COVID-19 и да знаат како да го спречат тоа да се шири во нивните домови.

Прочитајте:  Состојба со COVID-19 во Северна Македонија и светот (26.10-01.11.2020)

Често пати чистете и дезинфицирајте ги површините кои се допираат најфреквентно во области кои се користат нај често и секој ден (на пример: маси, столови, клупи, тоалети, мијалници, рачки на вратите, далечински управувачи, прекинувачи за напојување, итн.).

Во спалната соба / бањата наменета за болно лице:

Размислете за намалување на зачестеноста на чистење на она што е потребно (на пример, извалкани предмети и површини) за да избегнете непотребен контакт со болното лице.

Колку што е можно подолго, болното лице треба да остане во посебна просторија и подалеку од другите луѓе во домот, следејќи ги упатствата за домашна нега.

Лицето кое се грижи може да обезбеди лична опрема за чистење во собата и бањата на болното лице, освен ако во просторијата не е сместено дете или друго лице за кое таквите потрошни материјали не би биле соодветни. Овде се мисли на крпи, детергенти и средства за дезинфекција регистрирани во (Агенцијата за заштита на животната средина – EPA).

Ако не е достапна посебна бања, бањата треба да се исчисти и дезинфицира по секоја посета на болното лице. Ако тоа не е можно, старателот треба да почека онолку колку што е практично неопходно за чистење и дезинфекција на допрените површини.

Членовите на домаќинството треба да ги следат упатствата за домашна нега кога контактираат лица за кои постои сомневање/дијагностициран COVID-19 и нивните простории за изолација/бањи.


Споделете со пријателите!