shto-navistina-finkcionira-za-da-se-sovlada-korona-virusot-1-del_image
Споделете со пријателите!

Што можам да направам за да не се заразам со корона вирус

Што навистина функционира за да се задржи коронавирусот далеку?

Светската здравствена организација објави дека COVID-19, болест предизвикана од новиот коронавирус, има повисока стапка на смртност од грипот. Од 4 март 2020 година, во САД се пријавени девет смртни случаи.

Брајан Лабус, професор по јавно здравје, обезбедува важни безбедносни информации за населението, од средства за дезинфекција до складирање храна и залихи.

1. Што можам да направам за да не се заразам?

Кога луѓето се болни со респираторна болест како COVID-19, тие кашлаат или киваат честички во воздухот.

Ако некој кашла близу вас, вирусот лесно може да слета на очите, носот или устата. Овие честички патуваат само околу (1,8 метри).

Сепак, тие слетуваат на површини со кои се допираме цело време, како што се огради, врата, копчиња за лифт или столбови во метрото. Просечно лице, исто така, го допира лицето 23 пати на час, а околу половина од овие допири се до устата, очите и носот, кои се мукозните површини што ги инфицира вирусот COVID-19.

Професионалците за јавно здравје се трудат да го истакнат тоа доволно:

„Правилното миење на раце е најдобра заштита од коронавирусот.“

Правилното миење на раце е најдоброто нешто што можете да го направите за да се заштитите од голем број на болести, вклучително и COVID-19. Додека се претпочита миењето на рацете, дезинфекцијата на рацете со најмалку 60 проценти концентрација на алкохол можат да бидат ефикасна алтернатива ако не сте секогаш во можност да користите сапун и вода, но само ако вашите раце не се видливо извалкани.

2. Зарем не би било полесно да се чистат површините?

Не навистина. Експертите за јавно здравје се уште не ја откриле целосно улогата на овие површини во пренесувањето на заболувањето и споделуваат дека сè уште постои можност да бидете заразени од вирус што ќе слета директно на вас.

Исто така, не знаеме колку долго коронавирусот што предизвикува COVID-19, може да преживее на тврди површини, иако другите коронавируси можат да преживеат и до девет дена на тврди површини како огради од скали.

Честото чистење може да го отстрани вирусот ако некоја површина е заразена од болно лице, како на пример кога некој во вашето домаќинство е болен. Во овие ситуации, важно е да се користи средство за дезинфекција за кое се смета дека е ефикасно против вирусот COVID-19.

„Нема докази дека „природни“ производи како оцет се ефикасни против коронавирусот“

Иако специфични производи сè уште не се тестирани против коронавирусот COVID-19, постојат многу производи кои се ефикасни против општата фамилија на коронавируси. Препораките за чистење со употреба на „природни“ производи како оцет се популарни на социјалните медиуми, но нема докази дека се ефикасни против коронавирусот.

Исто така, треба да ги користите овие производи правилно во согласност со упатствата, и тоа обично значи одржување на влажна површина на производот за одреден временски период, честопати неколку минути. Едноставно бришење на површината надолу со производ обично не е доволно за да се убие вирусот. 3Накратко, не е можно правилно да се исчисти секоја површина што ја допирате во текот на целиот ден, така што миењето на раце е сè уште вашата најдобра одбрана против COVID-19.

3. Што е со носењето маски?

Додека луѓето се свртеа кон маските како заштита од COVID-19, маските честопати не му даваат ништо друго освен лажно чувство на сигурност на оној што носи. Маските што беа широко достапни во аптеките, сè додека загрижената јавност не ги купи сите – функционираат добро на филтрирање на големи честички како прашина. Проблемот е во тоа што честичките што го носат вирусот COVID-19, се мали и лесно се движат преку маски за прашина и хируршки маски. Овие маски може да обезбедат одредена заштита на другите луѓе ако носите една додека сте болни – како кашлање во ткиво – но тие ќе направат малку за да ве заштитат од други болни луѓе.

Прочитајте:  Состојба со COVID-19 во Македонија и светот (02.06.2020)

Маските N95, кои ги филтрираат 95% од малите честички што содржат вируси, се носат во здравствени установи за да ги заштитат лекарите и медицинските сестри од изложеност на респираторни заболувања. Овие маски обезбедуваат заштита само ако се носат правилно.Тие бараат специјално тестирање за да се докаже дека тие обезбедуваат покривање околу вашето лице и дека воздухот не излегува во страни, победувајќи ја целта на маската. Луѓето кои ја носат маската исто така мора да преземат посебни чекори при отстранување на маската за да се осигурат дека тие не се загадуваат со вирусните честички што маската ги филтрира. Ако не ја носите маската како што треба, не ја отстранувајте правилно или ја ставате во џеб и повторно ја користете, дури и најдобрата маска нема да ви донесе добро.

4. Дали треба да складирам храна и материјали?

Како чекор за општа подготвеност, треба да имате тридневно снабдување со храна и вода во случај на вонредни состојби. Ова помага да се заштитиме од нарушувања во снабдувањето со вода или за време на прекините во струјата. Иако ова е одличен совет за општи подготовки, тоа не ви помага при појава на болест. Нема причина да очекуваме COVID-19 да предизвика иста штета на нашата инфраструктура што би ја виделе по земјотрес, ураган или торнадо, така што не треба да планирате за тоа на ист начин. Иако не сакате да останете без тоалетна хартија, нема причина да купите 50 пакувања. Карантинот од Вухан е екстремна мерка која и не е докажана дека ќе го спречи ширењето на заболувањето што сега се наоѓа низ целиот свет. Доколку се случи да некој од вашето семејство се разболи од корона вирусот нарушувањата за кои треба да се планира се мали нарушувања во секојдневниот живот. Треба да имате план доколку вие или некој од семејството се разболи и во тој случај не можете да ја напуштите куќата неколку дена. Ова вклучува обезбедување на основни работи за да се грижите за себе, како храна и лекови. Ако се разболите, последното нешто што сакате да го направите е да трчате во самопослуга, каде би изложувале други луѓе на вашата болест. Исто така не треба да чекате да стигнете надвор од залиха на важен лек пред да побарате повторно полнење, во случај вашата аптека да се затвори за неколку дена затоа што сите нивни вработени се болни. Исто така, треба да планирате како да се справите со прашања како што се затворање на привремено училиште или дневна грижа. Не треба да подготвувате нешто екстремно; малку подготовка и здрав разум ќе ве држи далеку од паника и страдање.


Споделете со пријателите!