mozhe-li-ona-shto-go-zabelezhuvame-da-ne-e-nishto-povekje-od-obichna-sluchajnost_image
Споделете со пријателите!

Менструална синхронизација, наречена Мекклинток ефект!
Обично се верува дека жените кои живеат заедно или поминуваат многу време заедно, доживуваат синхронизација на месечните периоди. Но, може ли ова да се објасне и научно да се потврди? Продолжете со читање за да откриете што знаеме за менструалните циклуси.

Теоријата зад синхронизацијата на менструалните циклуси е дека женските феромони комуницираат кога се во непосредна близина, предизвикувајќи да имаат истовремен менстурален период.

„Литература нема цврст случај дека тоа навистина се случува“

Некои жени дури можат да се заколнаат дека одредени „алфа женки“ можат да бидат пресуден фактор за оваа појава! Анегдотски, жените кои секојдневно поминуваат време заедно ја прифаќаат меѓусебно синхронизацијата на менструалните периоди. Но, медицинската литература нема цврст случај да покаже на кој начин тоа навистина се случува.

Синхронизацијата на менструалните периоди опишува популарно верување дека жените кои живеат заедно или поминуваат многу време заедно, започнуваат со менструација во истиот ден секој месец! Наводен процес во кој жените го доживуваат својот менструален циклус истовремено, односно стануваат синхронизирани заедно со времето отколку кога претходно живееле одвоено.

Како луѓе, секогаш сакаме возбудливи приказни. Сакаме да објасниме што набудуваме со нешто што е значајно. И идејата дека она што го набудуваме се должи на случајност или случајност не е исто толку интересно.

За прв пат oвој феномен бил откриено од Марта Меклинкток, па поради тоа е наречен Меклинток ефект!

Идејата за синхронизација се пренесувала од мајките на нивните ќерки, а се дискутирало во домовите со векови. Научната заедница започнала сериозно да ја сфаќа идејата кога истражувач по име Марта Мекклинок спровела студија на 135 жени од колеџ кои живееле во студентски дом во колеџот Весли, женски колеџ за либерални уметности во Масачусетс, САД, за да увиди дали нивните менструални циклуси се така усогласени како што претходно било дискутирано.

Прочитајте:  За време на ПМС доаѓа до промена на гените

Марта Мекклинок долго ги проучувала менструалните циклуси на 135 жени. Сите наоди од истражувањата биле објавени во научното списание „Наука“, во 1971 година. Мекклинток открила дека почетокот на датумот на менструација бил се посличен кај пријателките и цимерките. Д-р Меклинток претпоставувала дека тоа е затоа што жените кои поминувале време заедно, имале голема можност нивните феромони да влијаат едни врз други.

Во 1970-тите, кога излегол овој труд, феминизмот се појавил како важно движење. Токму поради тоа, идејата станувала се попопуларна и секојдневно заземала се поголем замав.

Кратко време после тоа, се појавиле и контра студии кои не пронашле соодветни докази. И, луѓето започнале да наоѓаат дупки во претходните истражувања, пројавувајќи силен скептицизам.

Како заклучок, критичарите посочиле на фактот дека во наодите на Мекклинток во 1971 година не било дадено целосно и децидно објаснување зошто циклусите на жените биле во синхронизација. Ова се чини дека е во спротивност со она што многу жени сметале дека го доживуваат.

Во иднина ќе бидат спроведени повеќе истражувања што ќе ги дадат потребните докази дека женските периоди сепак подлежат на синхронизација, иако во моментов многу истражувачи имаат доста поделени мислења.


Споделете со пријателите!