joga-vo-voda-kako-toa-funkcionira_image
Споделете со пријателите!

Вашето тело ќе биде супер еластично, а вие ќе се чувствувате одлично!
Ќе бидете изненадени од тоа колку пофлексибилно го чувствувате вашето тело во базенот и колку лесно ќе се најдете во состојба на медитација. Пловечката јога е нешто што морате да го пробате! Вежбањето јога, додека стоите на подвижна даска во водат успева да го зајакне вашето тело.

Едноставно функционира!

Јога на вода или Бога Јога е одлична за сите типови на луѓе! Бога јогата е неверојатен тип на јога поради тоа што вежбите можете да ги правите во вода, градејќи уште поголема сила и флексибилност! Исто така може да помогне во корекција на држењето на телото, бидејќи основните движења ќе му помогнат на телото да се движи со еднаква сила на двете страни на телото. Таа претставува еден сосема иновативен, предизвикувачки, нов начин за активација и трансформација на секое ваше јога вежбање. Балансирајќи се на подлога, може да се практикува во мирни води или среде високи бранови во океанот, на езеро, на река или во базен. Потребно е одржување на рамнотежата на нестабилната подлога, која ги поттикнува учесниците да го ангажираат своето тело да би го задржале балансот со помош на своите мускули да се одржат додека седат, изведуваат некоја вежба или стојат на подлогата. Таргет групи кои можат да имаат особена корист од ова се оние кои веќе преживеале мозочен удар, бремените жени, оние кои боледуваат од артритис, оние кои се соочуваат со мускулни и/или зглобни ограничувања, оние со прекумерна телесна тежина, а особено корисна е за возрасната популација и децата. Тоа е еден од пријатните начини за изведување на јога кои го прават вашето тело супер еластично! Може да изгледа многу тешко обидувајќи се да го балансирате вашето тело во водата, но додека правите јога вежби, вашите зглобови ќе го поддржат вашиот тренинг и ќе можете да го практикувате тоа со леснотија!

„Се покажало дека јогата го намалува проблемот со однесувањето како и контролата на анксиозноста и бесот кај децата.“

Постојат разни техники и методи за дишење кои се изведуваат во овој тип на спорт. Оние деца кои практикуваат јога не само што можат подобро да ги регулираат своите емоции, туку полесно можат да управуваат со стресот и да ја намалат својата анксиозност. Студиите сега покажуваат дека тие исто така ќе сакаат самоиницијативно да се вклучат во поголема физичка активност отколку децата кои не го применуваат тоа. Се покажало дека јогата го намалува проблемот и со однесувањето, а како што веќе напоменавме, полесно можат да бидат контролирани анксиозноста и бесот кај децата. Исто така, се покажало дека ја зголемува самоконтролата како и го задржува подолго фокусот на дадена работа. Без разлика дали се работи за предшколска или школска возраст, децата покажале подобрени когнитивни способности кога јогата била воведена во нивното секојдневие.

Прочитајте:  Кортизол - како да го контролирате хормонот разорувач

Техниките за дишење кои се користат во овој тип на јога, како и подобрената контрола на дишењето може да придонесат за подобра контрола на симптомите на астма. Вежбите за дишење имаат потенцијал да ја подобрат функцијата на белите дробови и квалитетот на животот кај лицата со астма. Бидејќи стресот може да ги егзацербира нападите со астма, намалувањето на стресот е важна интервенција за превенција и управување со астмата. Се покажало дека практикувањето на јога го намалува стресот и ги намалува нивоата на хормонот за стрес, односно кортизол.

Истражувачите на Државниот универзитет во Калифорнија неодамна ја испитуваа корелацијата помеѓу јогата и академските перформанси, дисциплината, посветеноста и самопочитта. Студијата покажала зголемување од 20% во бројот на учениците кои се чувствувале добро и 6% зголемување во дисциплинатата во училницата, што укажува на тоа дека учениците имале помалку дисциплински проблеми. Овие резултати од истражувањето исто така покажаа „статистички значајна“ врска помеѓу примената на јога и подобрувањето на оценките. 48 пациенти од петто одделение кои покажале абнормална анксиозност на тестот биле поделени во контролна група од 27 и експериментална група од 21 ученик. Експерименталната група добила 60 минути настава по јога во 15 различни прилики, додека контролната група не добила ништо. Предметите биле оценети пред студијата, веднаш по обуката за јога и 3 месеци по завршувањето на студијата. Учениците кои добивале часовипо јога имале зголемена емоционална рамнотежа на подолг временски рок и покажале значајно намалување на стравот, како и чувството на беспомошност и појавата на агресија.

Еден тренд кој со своите освежувачки начини ќе ви помогне како да останете здрави и витални!


Споделете со пријателите!