cistit-kako-da-go-prepoznaeme-da-gi-namalime-neprijatnite-simptomi-i-da-sprechime-povtorna-pojava_image
Споделете со пријателите!

Две третини од жените имаат цистит барем еднаш во животот !?!
Уринарните инфекции се честа причина за посета на лекар, особено кај женската популација. Најчеста уринарна инфекција е т.н. цистит, при што речиси две третини од жените имаат цистит барем еднаш во животот. Циститот е најчест кај сексуално активните жени на возраст од 20 до 50 години, а дури во 25% од случаите инфекцијата се повторува. Заболените во просек имаат симптоми во тек на 6 дена, а 2½ дена имаат ограничена физичка активност и често отсуствуваат од работа!

Ризик фактори:

 • Преладување – температурната иритација на мочниот меур често доведува до симптоми на цистит;
 • Стрес и/или пад на имунитетот – се олеснува пристапот на бактериите, кои се секогаш присутни во непосредна близина околу устата на уретрата;
 • Сексуално преносливи патогени – затоа користете физичка заштита (кондом) и мокрете после сексуален однос;
 • Вметнување на инструменти на уринарниот тракт на пример при катетеризација или цистоскопија;
 • Постара возраст поради: БПХ (мажи), уринарна инконтиненција, слаба подвижност или други состојби при кои нецелосно се празни мочниот меур;
 • Бременост и дијабетес.

Како да го препознаеме?

Пациентите најчесто се жалат на:

 • Болка при мокрење кои оди доста тешко (честопати пациентите велат „само неколку капки“);
 • Печење при мокрење, неколку капки крв се појавуваат на крајот на мокрењето;
 • Итност при мокрење;
 • Болка или грчеви во долниот дел на стомакот веднаш над срамната коска.

Како се лекува?

Најважно е да спроведеме соодветен хигиенодиететски режим:

 • Одмор
 • Внесување на најмалку 2 литра вода дневно
 • Почесто празнење на мочниот меур со целосна мускулна масажа
 • Мокрење по секој полов однос
 • Хигиенско бришење (од напред према назад),
Прочитајте:  Каков темперамент е секој хороскопски знак?

Корисни може да бидат и додатоци во исхрана на база на Д-Маноза во доза од 2г (најдобро во комбинација со пробиотици) бидејќи ја намалуваат концентрацијата на E. coli кој е најчест причинител на цистит (90%).

И на крај секако по потреба антимикробна терапија препишана од лекар со цел:

 • Исчезнување на клинички симптоми;
 • Искоренување на инфекцијата.

Споделете со пријателите!