kako-da-se-sovlada-neskrotlivata-esherihia-coli_1
Споделете со пријателите!

Ешерихија коли е грам негативна бактерија кои се наоѓаат и опстојуваат во долните делови на системот на органи за варење на храната кај луѓето и животните
Инфекциите на уринарниот тракт се едни од најчестите клинички симптоми, кои се многу почести кај женската популација почнувајќи од најрана возраст, додека кај мажите се сретнуваат во понапредната возраст кога овие инфекции се развиваат како резултат на застојна уропатија.

Под уринарен тракт се подразбираат бубрезите, уретерите (мочните канали што излегуваат од бубрезите), мочниот меур и уретрата (мочниот канал што излегува од мочниот меур).

Кај жените овие инфекции се почести заради анатомската градба, бидејќи уретрата се наоѓа блиску до чмарот, а нејзината должина е околу 4 сантиметри, додека кај мажите уретрата е околу 20 сантиметри, затоа кај жените бактериите многу полесно стигнуваат во мочниот систем.

Во Македонија, според статистиките повеќе од 50% од женската популација добила барем еднаш ваква инфекција. Во помлада возраст скоро 50 пати почесто се сретнува кај женската популација инфекција од Ешерихија во споредба со машката, а по 50 годишна возраст таа разлика драстично е помала.

Така наречените колиформни бактерии предизвикуваат 90% од уринарните инфекции, водечка улога има Ешерихија коли.

Ешерихија коли е грам негативна бактерија кои се наоѓаат и опстојуваат во долните делови на системот на органи за варење на храната кај луѓето и животните. Поголемиот дел од Ешерихии се безопасни за носителот дури може да се каже дека се и корисни бидејќи тие го продуцираат витаминот К.

Карактеристично е што Ешерихија коли со мутација во организамот може да биде многу штетна. И не само тогаш, туку и во сите случаи кога Ешерихијата од дебелото црево ќе пристигне во мочните канали, се создаваат проблеми. Во вакви услови бактеријата многу брзо се размножува и предизвикува непријатни симптоми како што се зачестено мокрење, печење по мокрењето, болки и тежина во долниот дел на стомакот, непријатен мирис на мочката. Кога ќе се јават на лекар заради ваквите тешкотии, тој во најголем број на случаи им препишува антибиотици. За жал, често пати антибиотиците не помагаат бидејки нескротливата Ешерихија има способности за брзо прилагодување кон антибиотиците и лесно мутира. Но, и антибиотиците не се безопасни бидејќи тие влијаат на цревната флора, убивајќи ги и добрите бактерии кои создаваат витамини и поволни услови за ресорпција во дебелото црево. Честопати, се случува по земањето на една доза на антибиотици инфекцијата со Ешерихија да се повтори и со тоа да се направи еден затворен круг на земање на антибиотици.

kako-da-se-sovlada-neskrotlivata-esherihia-coli_2

Ова ги тера луѓето да бараат некои природни патишта за лекување на инфекциите на мочните патишта. Така се препорачуваат некои природни производи, кои можат да му помогнат на човекот да се реши од оваа упорна и нескротлива Ешерихија коли. Овде пред сè се мисли на брусница која е едно од најпопуларните лековити растенија кои се користат за заштита на мочните патишта, таа спречува прилепување на бактеријата за ѕидот на мочниот меур, и ја менува рН на мочката. Се установило дека брусницата својот ефект го искажува благодарејки на присуството на моносахаридот Д-маноза.

Подоцна се утврдило дека и чиста Д-маноза има силен ефект врз намалување на инфекциите предизвикани од Ешерихија коли. Чистата Д-маноза има 50 пати појак ефект во споредба со сок од брусница.

Она што е важно да се нагласи е дека Д-манозата е апсолутно безопасна и можат да ја користат деца, трудници дури и дијабетичари, бидејќи таа не се метаболира во организамот, а се исфрла преку мочните патишта, истотака треба да се каже дека Д-манозата нема бактерициден ефект (не ги убива бактериите) како антибиотиците.

Ешерихијата е позната по својот голем афинитет кон шеќерите кои и се нејзина храна и посластица. Кога ќе се внесаат поголеми количини на Д-маноза Ешерихиите се насочуваат кон овој шеќер, впловуваат во него, а тој се налепува на нивните продолжетоци, така да тие не се во можност да се закачат на ѕидот на мочниот меур и остануваат заробени во манозата.

Прочитајте:  Дали сте мета на комарците?

Со уринирање се исфрлува манозата, а со неа и налепените Ешерихии. Бидеќи се намалува концентрацијата на Ешерихиите, се намалува и инфекцијата. Ако се продолжи со давање на Д-маноза во поголеми концентрации (од 3 до 6 грама дневно) постепено ќе се ослободат мочните патишта од нескротливата Ешерихија.

Д-манозата се внесува во вид на капсули при што се прима 3 пати по 3 капсули ( 4.5 грама), 1 час пред јадење четири дена, а потоа се зема 3 пати по 1 капсула.

Ако предходно сте пателе од уринарни инфекции може да се зема по една капсула или лажиче дневно во текот на десет дена.

За да се избегне повторна инфекција со Ешерихија се препорачува:
  1. Да не се користат танга ѓакички и тесни пантолончина кои со триење на урогениталните органи можат да ја внесат Ешерихијата до мочниот меур;
  2. Додека се има инфекција да се избегнува консумирање на слатки работи бидејќи тие се храна која им помага да се размножуваат;
  3. Да се води сметка за бришењето со тоалетна харија после нужда особено женските од напред према назад;
  4. Ако едниот сопружник има инфекција двајцата да се лекуваат и покрај одсуство на симптоми;
  5. Да се пие доволна количина на течности со што „плакнењето“ на мочните патишта ќе биде поефикасно;
  6. Да не се задржува мокрењето. Кога ќе се добие дразба за мокрење што побрзо да се оди во тоалет;
  7. Да не се седи на ладна подлога (камен, клупа). На плажа после капење што побрзо да се замени влажниот костим со сув.

На крај да кажеме дека место веднаш да се почне со антибиотици да се почне со природните брусница или Д-маноза. Нескротливата Ешерихија коли нема можност кон нив да се адаптира како тоа што го прави со антибиотиците. Треба уште еднаш да се нагласи дека природните лекови се безопасни а ефикасни.

Зошто Д-маноза?

Чистата маноза е произведна со изомеризација на гликозата изведена од не-ГМ пченка, бели и слатки компири. Таа има калорична вредност од 4 калории во еден грам и е минимум од 98% чиста, остатокот е претежно влага. Чистотата и идентитет се потврдени од страна на надворешна лабораторија со користење на специфична HPLC метода за да се обезбеди не-контаминација со други шеќери и било какво разредување (ослабување) со други шеќери, како што се декстроза или сахароза. Микробиолошките и тестирањата за тешки метали се изведени за да понатаму се осигура дека овој производ е сосема безбеден за човечко консумирање, адитиви и е ослободена од формалдехид и други нечистотии.


Споделете со пријателите!