sindrom-na-postojana-seksualna-vozbudenost_image
Споделете со пријателите!

Постојаната сексуална возбуденост како нарушување
Може ли да замислите како би било да имате над 200 оргазми секој ден? И тоа, не само во приватноста на својот дом, туку и во ресторан, во автобус, на улица, на семеен ручек. Синдромот на постојана генитална возбуденост значи состојба на постојана возбуденост, со или без оргазам, неповрзано со чувства или сексуална желба.

Ова нарушување лесно се поистоветува со хиперсексуалност, но не станува збор за истата состојба.

Синдромот како медицинска состојба е препознаен во 2001 година и претставува несакани сексуални возбудувања кај жени. Голем број жени патат од оваа состојба, но точно бројка не постои заради јавниот срам  стравот од осудување на околината. Иако името е сексуално возбудување, оваа состојба не се поврзува со сексуално возбудување коешто е комплексно, туку несакана физичка возбуда. Болката е многу чест фактор за ова нарушување заради отекување или повреда, со цел да се достигне задоволството.

Доколку трае подолг период, негативно влијае врз секојдневното функционирање и најчесто резултира со социјална изолација.

Лекувањето вклучува когнитивно-бихејвиористичка терапија, со чија помош би се откриле причините и предизвикувачите на состојбата, како и со внесување техники за одвлекување на вниманието на некоја друга активности и управување со стресот и анксиозноста.


Споделете со пријателите!