vnimatelno-gumenite-chizmi-vo-esen_image
Споделете со пријателите!

Есента е период кога после топлите летни денови и лесните обувки, временските услови знаат одеднаш да се сменат и да не натераат од летни патики, да „скокнеме“ во тешки чевли или гумени чизми. Оваа промна може да не соочи со проблем во форма на промена на кожа.
Есента е период кога по топлите летни денови и лесните обувки, временските услови знаат одеднаш да се сменат и да не натераат од летни патики, да „скокнеме“ во тешки чевли или гумени чизми. Оваа нагла промена на времето, предизикува едно заболување кај децата и возрасните наречено испукани стапала.

„Наглата промена на видот на обувките, предизикува испукани стапала!“

Испуканите стапала (дерматит од потење во чорапи, перидигитален дерматит, јувенилна плантарна дерматоза), најпрвин се забележуваат со лупење, еритем, распукување и загуба на дерматоглифите. Тенденцијата за распукување опаѓа со возраста и исчезнува во текот на пубертетот. Просечната возраст кога се појавува е 7,3 години, а просечната возраст на губење е 14,3 години. Почетокот е во рана есен кога времето застудува и се носат подебели чорапи и чизми. Кога испотените стапала се во постојан допир со табаните на стапалата се создава вештачко интертриго. Кожата на местата под притисок, како што се прстите и метатарзалните региони, се суши, станува крута и луспешта и на крајот се расцепува. Напукнувањето се проширува кон страните на прстите. На крајот се случува целиот табан од стапалото да биде зафатен, а понекогаш и дланките исто така се зафатени.

Исипот трае низ целата зима, а се губи без лекување кон крајот на пролетта и наредната есен повторно се појавува. Порано ова се опишуваше како атопични зимски стапала кај децата, но тоа име е сменето за да ги опфати и пацинетите кои немаат атопичен дерматит. Атопичен дерматит на стапалата кај децата се јавува на дорзалната страна на прстите, обично го нема на плантарната површина и доста чеша. Улогата на атопијата уште не е дефинирана. Децата со напукнати и груби стапала се жалат на осетливост и болка. Заболените поединци мора да биде предиспонирани кон напукнување на стапалата бидејќи нивното носење на влажни чорапи и непропусливи чизми не се разликува од она на незаболените деца.

Прочитајте:  Дали навистина може да знаеме како се чувствуваат другите

Диференцијалната дијагноза опфаќа псоријаза, тинеа педис и алергиски контактен дерматит. Кај псоријазата еритемот е потемен и паѓаат лушпи, а нивното отстранување предизвикува крвавење. Тинеа на стапалата кај децата е ретка. Стапалата со ретките случаи на семеен Trichophyton rubrum се бледо кафени и имаат мала сезонска варијација. Алергискиот контактен дерматит од чевли обично ги зафаќа дорзалните страни, а ги поштедува табаните, интердигиталните простори и страните на стапалата. Исипот е светлоцрвен и лушпест, наместо бледо црвено и испукан.

Лекувањето е помалку од задоволително. Локалните стероиди и лубрикантите нудат извесно подобрување. Локалните стероиди од групите II и III се нанесуваат двапати дневно, или по можност со оклузија со најлонска намотка навечер пред спиење. Лубрикантите се нанесуваат неколку пати на ден, особено веднаш по отстранувањето на влажните чорапи за да се задржи влажноста. Стапалата не треба да останат влажни во чевлите. Од превентивните мерки корисни се пресоблекување во лесни кожни чевли по соблекувањето на чизмите во училиште и менување на памучни чорапи еднаш или двапати дневно.


Споделете со пријателите!