Споделете со пријателите!

Состојба со грип во Република Македонија, сезона 2018/2019 (44-та недела, до 04.11.2018)
ВВо текот на 44-та недела од 2018 година (од 29.10.2017 – 04.11.2017), во Република Македонија пријавени се 48 (I=2,3/100.000) нови случаи на групни пријави за заболени од грип/ заболувања слични на грип. Во однос на регистрираните случаи во минатата недела (n=14) постои зголемување од 3,4 пати.

Во споредба со бројот на регистрирани случаи во 44-та недела од минатата сезона (n=130), се бележи намалување од 63,1%.

Во оваа недела, пријавени се случаи од 9 извештајни единици. Најголем број се пријавени од Скопје – 12, Струмица – 10 и Тетово – 8. Највисока инциденца се бележи во ПЕ Свети Николе – 24,4/100.000 жители, а најниска во ЦЈЗ Скопје (1,9/100.000)….

Преземено од: Институт за јавно здравје на Република Македонија

Прочитајте повеќе»


Споделете со пријателите!