tahikardija_image
Споделете со пријателите!

Главниот симптом при тахикардија е дека лицето најчесто е свесно за зголемената срцева фреквенција која може да е пропратена со отежнато дишење, вртоглавица, синкоп (несвестица), болка во градите и тешка анксиозност
Срцето нормално работи со брзина од околу 60 до 100 отчукувања во минута во мирување. Стапка побрза од 100 удари во минута кај возрасно лице се нарекува тахикардија. Покачувањето на срцевата фреквенција може да биде дел од физиолошките појави во телото на човекот. Примери за тоа се:

  • Тахикардија како последица на засилените метаболитички потреби (на пример физички напор);
  • Рефлексна тахикардија како последица на паѓање на крвниот притисок;
  • Тахикардија како последица на стимулација на срцето директно на нервите и хормоните на симпатичниот нервен систем (на пример кај психичките напнатости или страв);
  • Тахикардијата може да се појави и поради патолошките процеси на срцето или патолошките процеси кои не го зафаќаат примарно срцето. 

Повеќето луѓе имаат транзиторно брзо срцебиење, наречено синусна тахикардија, како нормален одговор на возбуда, анксиозност, стрес или вежбање. Меѓутоа, ако тахикардија се појави во мирување или без логичка причина, сепак се смета за абнормална.

Најчестите форми на тахикардија се:

1. Пароксизмална тахикардија, која обично има брзина од 140 до 200 отчукувања во минута, се развива спонтано и прекинува и започнува одеднаш, но може да се повтори. Разликуваме два типа

  • Суправентрикуларна;
  • Вентрикуларна.

Овие два поими треба строго да се разграничат бидејќи третманот е различен. Особено важно е да се знае дека суправентрикуларната пароксизмална тахикардија може да се јави и кај здраво срце и има добра прогноза, за разлика од вентрикуларната која се јавува кај сериозни срцеви заболувања и прогнозата е лоша.

2. Атријален флетер или треперење, во кој има 240-300 отчукувања во минута, иако вистинската брзина на пулсот е многу побавна, бидејќи не сите овие импулси се преведени во контракции на коморите.

3. Вентрикуларна тахикардија, многу сериозна аритмија иницирана во коморите, во која срцевиот ритам обично е помеѓу 150 и 250.

4. Атријална фибрилација, срцевата фреквенција е од 120-160 удари во минута. Срцевата акција е аритмична и затоа е лесна за препознавање. Често станува збор за состојба која трае подолго време. Понекогаш на подолготрајната атријална фибрилација и предходат пароксизми, ои пациентот ги чувствува како палпитации кои нагло започнуваат и нагло завршуваат.(ова најчесто е случај кај хипертиреоза. Покрај тоа може да е знак за митрална стеноза и атеросклеротична миокардиопатија.

Причини

Синусните тахикардии најверојатно ќе се појават кај лица кои лесно се возбудуваат, страдаат од анксиозност или пијат многу пијалоци кои содржат кофеин. Тие исто така може да се видат кај луѓе со болест на тироидната жлезда, со треска или со лица кои земаат одредени лекови (особено за астма и антиалергиски лекови).

Појавата на тахикардија под која било од овие околности не мора да значи импликација на основната срцева болест.

Посериозни видови на тахикардија имаат тенденција да се појават кај оние кои имаат срцева болест. Тие може да бидат предизвикани од електрично нарушување во срцето без да има анатомски или вродени дефекти, коронарна артериска болест, хронична болест на срцевите залистоци или хронична болест на белите дробови.

Прочитајте:  Трансплантацијата на матка е возможна

Тахикардија, исто така, може да се појави во текот на срцев удар (или миокарден инфаркт).

Симптоми

Главниот симптом е дека лицето е свесно за брзото отчукување на срцето, најчесто наречено „палпитации“. Во зависност од причината и степенот на тахикардијата, други симптоми може да вклучуваат отежнато дишење, вртоглавица, синкоп (несвестица), болка во градите и тешка анксиозност.

Дијагнозата ја поставува вашиот лекар кој ќе земе комплетна медицинска анамнеза и ќе изврши физички преглед. Може да се направат крвни тестови, електрокардиограм (ЕКГ) или да се следи срцевата активност на монитор за да ја процени електричната активност на срцето.

Третман

Медицинскиот третман зависи од причината и видот на тахикардијата. Синусните тахикардии обично не бараат третман, освен терапија за основната причина, доколку ги има. Суправентрикуларна пароксизмална тахикардија може да одговори на одредени едноставни маневри кои вашиот лекар ќе ви ги објасни. Еден од тие маневри е задржување на здив за една минута, да го измиете лицето во ладна вода или да ја масирате каротидната артерија во вратот. Во други случаи,  може да ви бидат препишани лекови за да го забават срцевиот ритам за подолгорочен период.

Ако тахикардијата е тешка, или произлегува од комората, може да се направи (електроконверзија) за да се стимулира срцето да се врати на нормална фреквенција. Во ретки, тешки и резистентни случаи на вентрикуларни тахикардии, уред за дефибрилација (AICD, сличен на пејсмејкер) може да биде хируршки имплантиран за да се одржи нормалниот срцев ритам.

Кај постарите лица или оние со веќе постоечка срцева болест, важно е да се третираат во рок од неколку часа, ако е можно, бидејќи подолготрајната брза фреквенција може да резултира со намалена срцева функција и компликации.


Споделете со пријателите!