masina-za-procistuvanje-na-arterii_image
Споделете со пријателите!

Ново решение за модерно нехируршко третирање на артериосклерозата
Пациентите кои се изложени на зголемен ризик од појава на артериосклероза, и посебно на атеросклероза, повеќе не мораат да се плашат. Неодамна Sceince & Nature објави модел за машина за прочистување на артерии. Овој систем за разлика од конвенционалните методи на отстранување на холестеролот од артериите оперативно со ендартеректомија, користи вакумска екстракција за отстранување на згрутчувањата во крвта во внатрешноста на артериолите.

На видеото е прикажан концептот за машина којашто може да ги отстрани дамките од холестерол од артериите.

Низ минијатурна камера, хирургот може визуелно да го следи напредокот. По отстранувањето на депозитите од холестерол, машината се отстранува, што ѝ овозможува на крвта повторно да циркулира. Разни видови на ножиња се во функција за различен тип на наталожување од холестерол. Отстранетиот холестерол се собира за да се спречи секаква сериозна компликација.


Споделете со пријателите!