Tema_18_bremenost_i_vaginalvi_infekcii
Споделете со пријателите!

Бременостa е предизвикувачки процес за женскиот организам при кој телото на жената минува низ специфичен период. Затоа во овој период е особено важно жените правилно и балансирано да се хранат, со цел телото на жената да биде во состојба да одговори на периодот на раст и развој на нов организам – дете. Нутриционистите се согласуваат со оценката дека во бременоста треба повеќе да се внимава на квалитетот на внесувањето храна, отколку на количината. Едноставно речено бремените жени не треба да јадат за двајца, туку мора да внесуваат соодветни витамини и минерали кои ќе им служат на потребите на двата организма.

На вашите прашањата еднаш неделно ќе одговара
д-р Борјанка Станковска, специјалист гинеколог-акушер

Правно оградување: Дадениот стручен совет од страна на лекар специјалист како одговор на вашето прашање поставено на „Прашај лекар“, не ја заменува посетата на матичен лекар доколку е нарушена здравствената состојба. Презентираните совети нудат основни информации и насоки кон лицата засегнати од одреден здравствен проблем, со цел, полесно да ја презентираат својата медицинска состојба на својот лекар за да им се овозможи соодветен професионален здравствен третман.


Споделете со пријателите!

ваше прашање (2)

 • Почитувани,
  Бремена сум веќе 32 недела и за време на целата бременост пијам Премама Дуо на Алкалоид. Исто така цели време пијам и Магнезиум директ 400 со б комплекс од Алкалоид тотално несвесна дека и во Премама ги има истите б витамини како и во магнезиумот.
  На контролите се е во ред со бебето.

  Дали бебето после раѓањето може да има некои здравствени проблеми поради зголемениот внес на б витамини во бременоста?

  Ви благодарам за одвоеното време
  Поздрав
  Ивана

  • Д-р Борјанка Станковска

   Почитувана,

   Конзумирање на витамини за време на бременост е многу важно за правилен раст и развој на вашиот фетус. Предозирање со витамини може да се појави во случај ако се земаат дози поголеми од дневно препорачаните. Нема податоци за предозираност со Витамините Б1, Б2, Б5, Б7 во бременост. Во прилог ви ги испраќам дневните препорачани дози кај бремени жени за витамини од групата Б според FDA:

   Витамин Дневна доза Максимална дневна доза
   Vit B1 (tiamin) 1.4 mg
   Vit B2 (riboflavin) 1.4 mg
   Vit B3 (niacin) 18 mg 35 mg
   Vit B5 (pantotenska kiselina) 6 mg
   Vit B6 1.9 mg (25-50) 100 mg
   Vit B7(biotin) 30 mcg
   Vit B9(folati) 400-800 mcg 1000 mcg
   Vit B12 2.6 mcg

   Со оглед на тоа дека вие конзумирате ПреМама Дуо и Магнезиум Директ кој содржи витамини од групата Б, дневната доза на витамините од групата Б е на горна граница. Ви препорачувам да го замените Магнезиум Директ со Магнезиум кој не содржи други суплементи.

   Со почит Др. Борјанка Бонгурова Станковска
   спец.по гинекологија и акушерство.

Ваше прашање (2)

Вашата Емаил адреса нема да биде објавена.