problemite-na-vozrasnite-se-preslikuvaat-kaj-decata_image
Споделете со пријателите!

Околу 4 отсто од децата, ја имаат првата главоболка пред да тргнат во основно училиште, и тие не можат да ја опишат болката. Ако, детето плаче или не сака да јаде, или пак е неочекувано немирно или раздразливо, треба да се консултирате со доктор за да може да се пронајде изборот на непријатноста или болката.
Најчесто кога мислиме дека некој има главоболка, мислиме на возрасен. Но, многу деца имаат главоболка, дури и од истите причини, поради кои возрасните ги боли главата. Децата и тинејџерите истотака можат да доживеат тензии или главоболки предизвикани од мигрена. Дури 20% од учениците во САД на возраст помеѓу 5 и 17 години, се жалат на главоболки. Приближно 15 отсто од нив доживеале тензионен тип на главоболка, а 5 отсто имаат мигрена. Хроничната или периодичната главоболка можат да бидат тешки за справување, дури и се потешки да се разберат кога сте млади, особено ако не познавате некој што ги има истите проблеми како и Вие.

Во периодот кога ќе стигнат во средно училиште, многу млади лица искусиле некој вид на главоболка. За жал, помалку од 5 отсто од главоболките се резултат на сериозни зболувања или органски проблеми, како тумор, абцест или траума на главата.

Најчести главоболки се од тензионен тип, како резултат на добар или лош стрес, проблеми со спиењето, а во некои случаи тоа можат да бидат животната средина и храната. Околу  5 отсто од повторувачките главоболки подоцна можат да бидат дијагностицирани како мигрена.

Епизодните главоболки се оние кои се јавуваат најчесто неколку пати во месецот. За разлика од нив, хроничната главоболка се јавува многу почесто, неколку пати во неделата. Ако, дете кое досега имало епизодни главоболки, еднаш или два пати во месецот, почнува да се жали почесто на главоболка, три до четири пати во неделата, тогаш тие треба да се сметаат за хронични и треба да се побара медицинска помош што е можно побрзо.

„Еден од најфрустрирачките аспекти на хроничната главоболка е стрес факторот“

Еден од најфрустрирачките аспекти на хроничната главоболка е стрес факторот. Одбегнувањето на познатите активирачи најчесто е најлесен начин да се избегне стресот. Младите луѓе сакаат да бидат добри во училиште или да направат добар тест, сакаат да присуствуваат на некој важен настан. Но, учеството на математички квиз или музички рецитал, или исчекување на училишна забава, може да придизвика возбуда или вознемиреност. За жал, ова кај некои деца, може да доведе и до појава на главоболка.

Околу 4 отсто од децата, ја имаат прватата главоболка пред да тргнат во основно училиште, и тие неможат да ја опишат болката. Ако, детето плаче или не сака да јаде, или пак е неочекувано немирно или раздразливо, треба да се консултирате со доктор за да може да се пронајде изборот на непријатноста или болката. Колку повеќе докторот, како и родителите, знаат за детето и главоболката, одосно нејзините причинители, симптоми, превенција и лекување, ќе биде полесно да се идентификува истата и да му се помогне на детето, да живее со неа и да има убав и исполнет живот.

Многу деца кои имаат мигрена, истата ја имаат наследено. Околу 5 проценти кај децата кои имаат хронични главоболки истите ќе бидат дијагностицирани како мигрена. Некои деца, ја добиваат многу рано, дури на 4 години. Пред пубертетот, момчињата се поподлежни на мигрена, отколку девојчињата. Но, по пубертетот, поради хормонални промени, мигрената е два пати почеста кај девојчињата.

Прочитајте:  Секојдневна примена на јајца во исхраната може значително да го зголеми растот кај децата

Кај возрасните, болката од мигрената најчесто зафаќа една страна на главата, но кај децата истата може да ги зафати двете страни на главата. Мигрената најчесто е пропратена со повраќање, мачнина, вртоглавица, осетливост на светлина и звуци, како и промена на темпераментот и личоста. Должината на главоболката зависи од личност до личност. Но, генерално, за разлика од мигрената кај возрасните која може да трае и до четири дена, кај децата мигрената е кратка и може да трае од еден час или најмногу еден ден. Децата полесно се навикнуваат да спијат. Па така, најдобар третман за децата е спиење во тивка, темна соба.

„Цикличното повраќање се појавува пропратно со детската мигрена, а кај некои деца со фрекфентност на повраќање дури до 10 пати во еден час“

Повеќето детски мигрени, исто така се пропратени со некоја стомачна непријатност или болка, гадење и повраќање. Релативно мал процент од децата, немаат главоболки како дел од мигрената. Наместо тоа, тие имаат циклично повраќање или циклична стомачна болка или други гастроинтестинални симптоми. Абдоминалната мигрена вклучува стомачна болка, повраќање, дијареа или мачнина. Цикличното повраќање се појавува кај некои деца со неверојатна фрекфентност на повраќање, дури до 10 пати во еден час. Овие симптоми кои најчесто траат еден до два дена, можат да бидат погрешно сфатени. Најчесто родителите сметаат дека нивните деца имаат грип или пак дека јаделе нешто што го предизвикало повраќањето. Но, доколку овие симптоми продолжат или се повторуваат, родителите треба да се консултираат со лекар. По лекарските испитувања кои ќе ги елиминираат можните проблеми и се дијагностицира абдоминална мигрена или циклично повраќање, родителите можат да го предвидат следното појавување и да воспостават план за лекување. Неколку од превентивните лекарства за мигрена, може да се користат и за абдоминалната мигрена и синдромот на циклично провраќање, како што се ципрохептадин (cyproheptadine) и пропранолол (propranolol).

Тензичната главоболка е начеста причина за повторување на главоболката кај децата. Меѓутоа, тензичната главоболка е блага главоболка која реагира на лекарства и одмор, па често не се причнина за лекарска помош. Има две верзии на тензичен тип на главоболка, епизодна и хронична. Епизодната главоболка може да се јави неколку пати во месецот, додека хроничната се јавува скоро секој ден. Епизодната тензична главоболка предизвикува блага до умерена болка, која понекогаш се опишува како притисок или обрач околу главата. Овој тип главоболка најчесто се јавува во средина од денот, почнува постепено и може да трае од половина час или пак цел ден.

Од друга страна, хроничната тензична главоболка, се чини дека е секогаш присутна. Таа вообичаено, предизвикува тапо пулсирање во предниот и горниот дел од главата, како и од двете страни, како и чувство на стегање на обрач околу главата. На некои деца ќе им пречат непроспиените ноќи, како и станувањето рано наутро, без разлика дали тие сакале или не. Детската тензична главоболка најчесто е предизвикана од стрес, депресија или недоволен одмор. Тензичниот тип на главоболка нема наследен фактор како мигрената и таа не е причнина на органски проблем или некое сериозно заболување.

За среќа, помалку од пет проценти од детските главоболки се резултат на сериозно заболување или физички проблем, како што се абцес, тумор, згрутчување на крвта, интракранијално крварење, или бактериски или вирусен менингитис.

Главоболка кај децата може да се предизвикани и од треска, повреда на главата, инфекција на синусите или стоматолошки проблем.


Споделете со пријателите!