preventiva-tretman-na-urinarni-infekcii-probiotici-d-manoza_image
Споделете со пријателите!

Уринарните инфекции се манифестираат како воспаление на уретрата (уретритис), мочниот меур (цистит), и на бубрегот (пиелонефритис).
На секој човек во одрeден период од животот може да му се случи појава на уринарна инфекција, а одредени состојби и болести како дијабетес, мултипна склероза и Паркинсонова болест може да бидат ризик фактори за појава на ваква инфекција.Најчест предизвикувач на ваквата инфекција е бактеријата Escherichia coli која живее во гастроинтестиналниот тракт. Други бактерии кои предизвикуваат инфекција се стафилококи, протеус, клебсиела, енетерокок и псеудомонас. Одредени инфекции на мочниот меур може да бидат поврзани и со предизвикувачите на сексуално преносливите болести хламидија и микоплазма.

„Д-Маноза-број 1 природен агенс во третманот на уринарни инфекции.“

Уринарните инфекции на мочните канали и на мочниот меур се непријатна и болна појава која многу почесто ги засега жените. Ако циститисот не се лечи соодветно Е.coli преку мочоводот може стигне до бубрегот и да предизвика воспаление на бубрезите (пиелонефритис). Се смета дека секоја петта жена се соочува со уринарна инфекција во одреден период од својот живот. Главната причина за тоа е женската анатомија, односно малото растојание помеѓу аналниот отвор и уретрата, коешто го олеснува преминувањето на бактерии (најчесто Escherichia coli) кон уринарниот тракт. Исто така, кај жените мочниот канал е многу пократок за разлика од мажите.

Најчести симптоми на инфекција на мочните канали се:

 • Најчесто болка при мокрење кое оди доста тешко (честопати пациентите велат „само неколку капки“),
 • Печење при мокрење, неколку капки крв се појавуваат на крајот на мокрењето,
 • Болка или грчеви во долниот дел на стомакот веднаш над срамната коска,
 • Температурата на телото обично не е покачена, и ако е, обично не надминува 37,5 ˚C,
 • При преглед на пациентот најчесто има само блага чувствителност во долниот дел на абдоменот и тоа во централниот дел,
 • Течење на урина,
 • Болка или чувство на печење дури и кога не мокрите,
 • Матна, темна моч, понекогаш дури со боја која потсетува на млеко,
 • Јак или непријатен мирис на урината
 • Се чувствувате болно, исцрпено или имате треска,
 • Болка за време на сексуален однос,
 • Болка во пенисот (кај мажи).
Прочитајте:  Синдром на постојано ладни раце

Симптомите на уринарна инфекција кај децата се слични:

 • Температура без респираторни симптоми кај доенчиња, особено ако детето е иритабилно и општата состојба е афектирана,
 • Слабо напредување во телесна тежина, повраќање, често плачење или слаб апетит кај доенчето,
 • Симптомите кај постари деца вклучуваат често мокрење, новозапочната енуреза, дизурија и стомачна болка по празнење на меурот,
 • Родителот забележува дека урината мириса непријатно.

Со оглед на тоа дека рецидивот на уринарните инфекции е честа појава, а нивниот несоодветен третман може да предизвика сериози компликации на уринарниот систем, превенцијата е од клучно значење и за децата и за возрасните. Добрата вест е што тоа можеме да го направиме со потполно природни препарати и да ја избегнеме хемијата и антибиотиците.

Д-Маноза-број 1 природен агенс во третманот на уринарни инфекции

Д-маноза е едноставна молекула на шеќер што се среќава во растенија како што се боровинки, брусници, праски, портокали и јаболка, и кој 30 години се користи за природен препарат за отстранување на E.Coli од уринарниот тракт.Токму благодарение на Д-маноза, брусницата е ефикасна во лекувањето на уринарни инфекции. Оваа состојка сега е извлечена од растенијата и во доза од 2 грама (во додатокот во исхрана UriRoyal) е доволна да со E. coli бактериите формира коагрегати кои потоа се ослободуваат од телото со мокрење. Ефектот на Д-маноза е 10 до 50 пати посилен од сок од брусница. Д-манозата е апсолутно безопасна и може да ја користат бремените жени, децата и дијабетичарите. Овој ефект уште повеќе се засилува и се надополнува со пробиотската габа Saccharomyces boulardii. Таа директно го инхибира растот на патогените и ја зголемува концентрацијата на IgA (противвоспалително дејство). Таа има леплива надворешна обвивка на која се прикачуваат E.Coli бактериите и на тој начин помага да се отстрани од телото. Со неутрализирање на E.coli во цревата, ја намалува популацијата на таа бактерија во телото и го спречува нејзиното ширење во уринарниот тракт. Препорачана доза на Д-Маноза е 2 гр. на ден да се испие со чаша вода,најмалку седум дена по ред.

М-р фарм. Соња Пецевска

PharmaS_UriRoyal_700x90


Споделете со пријателите!