tretman-na-urinarni-infekcii_image
Споделете со пријателите!

Што се уринарни инфекции?

Инфекција на уринарниот систем (Urinary tract infection-UTI) e инфекција на на било кој дел од уринарниот систем – на бубрезите, уретерите, мочниот меур и уретрата. Најголем дел од инфекциите го зафаќаат долниот уринарен систем – мочниот меур и уретрата.

Кои се најчестите симптоми при уринарните инфекции?

 Уринарните инфеккции можат да поминат и асимптоматски, но најчесто првите знаци и симптоми на уринарна инфекција вклучуваат:

 • Силна, постојана итност за уринирање;
 • Печење при мокрење;
 • Често мокрење на мали количини урина;
 • Урината најчесто може да биде заматена;
 • Знаци на крв во урината;
 • Силен и непријатен мирис;
 • Уринарните инфекции најчесто знаат да поминат непрепознаени или помешани со други состојби кај повозрасните пациенти.

Која е најчестата причина за појава на уринарни инфекции?

pojava-na-krv-vo-urinata_imageСлабеењето на имунолошката одбрана на локалните мукозни мембрани. Инфекција на уринарниот тракт најчесто настанува како резултат на навлегувањето на бактерии преку уретрата и зголемување на нивниот број во мочниот меур. Иако уринарниот систем е создаден да се справи со причинителот, понекогаш се случува тие одбранбени механизни да попуштат, при што како најчести причинители бактериите, доведуваат до појава на една таква уринарна инфекција.
 Преладувањето може да предизвика симптоми на циститис, бидејќи на некој начин се иритира мочниот меур, или пак се ослабува природниот имунитет на слузницата на мочниот канал кај жените, и така води до температурна иритација на мочниот меур.

Акутен цистит – што треба да знаеме?

Циститис е најчеста инфекција на уринарниот тракт. Речиси две третини од жените имаат цистит еднаш во животот. Таа е најчеста кај сексуално активните жени на возраст од 20 до 50 години – околу 15% од сексуално актвините жени се најмалку еднаж годишно погодени од воспаление на мочниот меур. Жените во генеративна возраст имаат 10 пати поголеми шанси да се разболат од мажите. Циститисот е редок кај мажи со анатомски нормален уринарен тракт. Кај постарите лица, ризикот од развој на цистититс е голем, со фреквенција од 33 на 100 луѓе.

44% од пациентите во рок од 12 месеци од инфекцијата имаат рецидив.

Повеќе од 90% се предизвикани од E. coli. Ако бактериите заостанат во мочниот меур лесно се репродуцираат, што резултира со инфекција.

Ризик фактори за појава на циститис

Факторите на ризик за циститис се блокада на мочниот меур или уретерот и застој на урината, вметнување на инструменти на уринарниот тракт (како што се катетеризација или цистоскопија), бременост и дијабетес.

 • Кај жените, сексуалниот однос обично му претходи на несложен цистит.
 • Кај постарата популација, постои зголемен ризик од развој на циститис поради нецелосно празнење на мочниот меур при состојби како што се бенигна хиперплазија на простатата (БХП), простатитис и стеснување на уретрата.
 • Исто така, постои зголемен ризик од развој на циститис кај луѓе кои не внесуваат доволно течности, особи кои се инконтинентни, како и на слабо подвижни лица или геријатриски пациенти.

Третман на уринарни инфекции

Уринарните инфекции најчесто мора да се третираат со антимикробна терапија со цел исчезнување на клиничките симптоми и искоренување на инфекцијата. За поволен исход од терапијата треба да се применува соодветен хигиенодиететски режим кој вклучува соодветен одмор, внесување на најмалку 2 литри вода двневно, почесто празнење на мочниот меур со целосна мускулна масажа, хигиенски бришење(од напред према назад), промена во методот на контрацепција (на пр., употребата на дијафрагма не е пожелна).

Прочитајте:  Пробиотик – неопходност при секоја антибиотска терапија

Антимикробни лекови кои најчесто се препорачуваат за уринарни инфекции се:

 • Триметопприм/сулфаметоксазол;
 • Фосфомицин;
 • Нитрофурантоин;
 • Цефалексин;
 • Цефтриаксон.

Употребата на фосфомицин кај уринарни инфекции

Фосфомицин е антибиотик со широк спектар на дејство (G +, G- бактерии, Е. Coli, Proteus, Klebsiella, Enterobacter ,Staphylococcus…) ефикасен за лекување инфекции на долниот уринарен тракт. Различен е од сите други антимикробни лекови – припаѓа на специјална класа на антибиотици кои се деривати на фосфорна киселина и притоа покажува синергистички ефект со многу антибиотици. Брзо и лесно продира во ткивата (посебен афинитет за мочниот меур, простатата и бубрезите).

Нови природни решенија за третман на циститис

Д-маноза е едноставна молекула на шеќер што се среќава во растенија како што се боровинки, брусници, праски, портокали и јаболка, и кој 30 години се користи за природен препарат за отстранување на E.Coli од уринарниот тракт. Токму благодарение на Д-маноза, брусницата е ефикасна во лекувањето на уринарни инфекции. Оваа состојка сега е извлечена од растенијата и достапна во доза од 2 грама во додатокот во исхраната UriRoyal.

Ефектот на Д-маноза е 10 до 50 пати посилен од сок од брусница. Д-манозата е апсолутно безопасна и може да ја користат бремените жени, децата и дијабетичарите.

Д-Маноза делува многу едноставно – кога се користи, E. coli бактериите формираат коагрегати со оваа едноставна молекула на шеќер, а потоа се ослободуваат од телото со мокрење. Притоа добрите бактерии остануваат недопрени. Препорачана доза на Д-Маноза е 2г на ден да се испие со чаша вода.

S. boulardii

Тој е еден од најдобро истражуваните пробиотици во светот со многу клинички докажани ефекти. Таа има леплива надворешна обвивка на која се прикачуваат E. Coli бактериите и на тој начин помага да се отстрани од телото. Со неутрализирање на E. coli во цревата, ја намалува популацијата на таа бактерија во телото и го спречува нејзиното ширење во уринарниот тракт Позитивни ефекти врз профилаксата на УИ при истовремена употреба со антибиотици. Го скратува времето на дијареа асоцирана со употреба на антибиотици кои често се користат при УИ. Кандидијазата е чест проблем со повторливи УИ; а S. boulardii директно го инхибира растот на C. Albicans. Културата на S. boulardii квасец е отпорна на сите антибиотици, така што може да се зема со нив, без оглед на оброците.

Клучни индикации за UriRoyal

 • Со антибиотска терапија кај уринарни инфекции;
 • Превенција на вообичаени уринарни инфекции;
 • Кандидијаза – како нус ефект на антибиотска терапија;
 • Асимптоматска бактериурија во бременоста.

Зошто UriRoyal?

 • Единствена комбинација на пазарот со Д-Маноза и S. Boulardii, која е синергистичка за искоренување на E.Coli.
 • Посебен состав кој овозможува истовремена администрација при земање на АБ (профилактичен ефект);
 • Ефикасен при акутни, некомплицирани УИ;
 • Ефикасен во третманот и спречувањето на повторливи УИ;
 • Брз и лесно ги намалува тегобите;
 • Одлична подносливост- нема несакани ефекти;
 • Безбеден за деца 3+, трудници и дијабетичари;
 • Пријатен вкус- Арома на брусница;
 • Практична примена – 1x / ден, правот лесно се раствора во вода.

М-р. Фарм. Невена Алемпијевиќ

PharmaS_UriRoyal_700x90


Споделете со пријателите!