pet-nachini-da-se-spravite-ljubomorata_image
Споделете со пријателите!

Прекумерната љубомора е причина за секој петти развод и е најчеста причина за посета на психотерапевт, според светската статистика.
Прекумерната љубомора е причина за секој петти развод и е најчеста причина за посета на психотерапевт, според светската статистика. Од друга страна, тоа исто така предизвикува значителна штета на нашето здравје, вклучувајќи главоболки, несоница, вознемиреност и дигестивни проблеми.

„Според скалата на стресот, љубомората може да се спореди со ненадеен срцев удар“, објаснува Карло Симонели, италијански професор по психологија.

Студијата спроведена од неговиот тим покажува дека според причините има 5 видови на љубомора: манична, депресивна, параноична, хипертрофирана и страв од разделување. Често станува патологија и придобива биохемиска основа. Опсесивниот страв од измама доведува до намалување на нивото на серотонин – хормон што создава чувство на среќа. Што можеме да сториме за да се ослободиме од контролата на ова токсично чувство, кое не само што може да ги направи пепел и прав и најздравите односи, туку исто така предизвикува значителна штета на нашето здравје?

Еве 5 вредни совети за надминување на една од најпознатите деструктивни човечки емоции:

1. На првоместо на сите, психолозите ни советуваат да погледнеме во себе и да се обидеме да ја разбереме основната причина заради која сме станале плен на љубомората често и без да постои причина. Многу вероватно е таа да е поврзана со нашата ниска самодоверба и самооценка, со нешто што се случило во нашето детство или е резултат на неверство на нашиот поранешен партнер. Не разочарувајте се ако не го пронајдете одговорот веднаш.

Размислете и премотајте ја лентата толку пати колку што е потребно. Ова ќе ви помогне да се запознаете и да навлезете во срцето на материјата. Всушност, самоосознавањето е вистинскиот начин да се справиме со чудовиштата кои не и даваат одмор на нашата свест. Доколку е потребно, земете парче хартија и пенкало и запишете ги сите изминати настани што ја предизвикале вашата љубомора, а до секоја од нив опишете како се чувствувавте.

2. „Разговарајте“ со вашата љубомора – дури тогаш ќе знаете дали причините за тоа се валидни или имагинарни. Размислете дали вашата емоција е предизвикана од недостаток на самодоверба или ниска самодоверба, затоа што во повеќето случаи токму тоа е причина за екстремни манифестации на љубомора, како што се гледање, копање во лична кореспонденција и тотално непочитување на личниот простор на партнерот. Доколку откриете дека ова е вашиот случај и не можете сами да се справите, не заборавајте да побарате совет од психолог.

Прочитајте:  Споделена радост е двојно поголема, споделена тага е двојно помала

„Многу често не сфаќаме дека со некои наши постапки го повредуваме нашиот партнер, a тоа може да се избегне едноставно ако разговараме едни со други.“

3. Во случај љубомората кон партнерот да биде предизвикана од одредена случка, (скриен или пропуштен детал кој покасно го дознавате како таков) разговарајте со него, објаснете му како се чувствувате и достигнете компромис. Се разбира понекогаш се прикрива или не се споделува со намера, но причината за тоа може да е затоа што партнерот со време ќе сака да ги скрие деталите заради нашите реакции. Многу често не сфаќаме дека со некои наши постапки го повредуваме нашиот партнер и тоа во голема мерка би можело да се избегне ако разговараме повеќе едни со други и го споделиме она што нè загрижува.

4. Обидете се да ги фатите опсесивните мисли на време, а не да им робувате со денови. Напаѓајте ги со нешто позитивно – запомнете сè што ве прави сигурни или колку убаво ве прегрнал вашиот партнер и сите факти кои наведуваат дека немате причина да сте загрижени.

5. Обрнете внимание на меѓусебната доверба – тоа е суштински дел од секоја врска. Верувајте му на партнерот, потиснете ја желбата да го прашате каде бил, со кого и колку долго. Запрете го протокот на сомневање со пренасочување на вниманието кон работи што ќе ви овозможат задоволство – подгответе изненадување за вашата сакана личност или јадете чоколадо, излезете со пријателите, воопшто – направете нешто што ќе ве спаси од токсични мисли.


Споделете со пријателите!