korisni-svojstva-na-hrom-1-del_image
Споделете со пријателите!

Иако хромот се наоѓа во голем број на прехрамбени производи, сè повеќе експерти веруваат дека голем број на популации се изложени на ризик од недостаток или пак недостатокот е изразен во благ до умерен степен.
Комплетна диета и урамнотежена диета обично се во можност да ги задоволи сите потреби на телото за минерали, витамини, есенцијални аминокиселини и други основни супстанции за правилно функционирање на супстанциите во организмот.

Хром е микролемент во трагови што се наоѓа во многу храни, во врска со кој што неговиот недостаток ретко се опишува.

Сепак, многу специјалисти кои се занимаваат со проучување на исхраната и болестите се убедени во присуство на благ до умерен недостаток на овој елемент во одредени географски области и со одредена диета. Поради ниската минерална содржина на почвата, како и термичката и друга преработка на прехранбените производи, се забележува ниско ниво во прехранбените производи, кои се сметаат за богати и вредни извори на хром.

За да се извлечат оптималните и корисни својства на хромот кај многу пациенти, се препорачува да се зема како додаток во исхраната за да се поправи недостатокот во организмот или да се намали ризикот од негово развивање.

Што е хром?

„Хром е суштински елементи, со чија помош се извршуваат многу функции во организмот.“

Хром е суштински елементи во трагови со чија помош се извршуваат многу функции во организмот. Терминот суштински означува неможност на телото да го произведува овој минерал (се внесува преку храна или со додатоци во исхраната), а поимот елемент во трагови означува минерали кои се потребни во премногу ниски количини (дози) за да може да ги извршуваат своите биолошки функции во организмот.

Иако хромот се наоѓа во голем број на прехрамбени производи, сè повеќе експерти веруваат дека голем број на популации се изложени на ризик од недостаток или пак недостатокот е изразен во благ до умерен степен.

Составот на почвата во одредени географски ширини покажува тенденција за намалување на нивото на хром, што резултира во намалување на неговата содржина во соодветните култури одгледувани таму.

Голем број експерти повеќе коментираат за неразделната врска помеѓу недостаток на хром во организмот и развој на дијабетес мелитус или т.н. пред-дијабетични состојби (нарушена резистенција на инсулин, метаболички синдром, итн.). Експериментите и ограничените клинички студии покажуваат подобрување на профилот на гликоза во крвта кај пациенти кои страдаат од дијабетес или отпорност на инсулин по администрација на хром во текот на одреден временски период. По добри резултати се забележани и пријавени кај лица со сериозни дефицити отколку кај пациенти со слаб или умерен дефицит.

Дефицитот на хром е неспецифичен и неговите манифестации често може да бидат погрешно дијагностицирани.

Во изразен случај на недостаток на хром има промени во расположението, вознемиреност, промена на апетитот, гадење, слабост и брз замор, влошување на типот и состојбата на кожата, влошување на профилот на глукоза, влошување на состојбата на коските и намалување на густината на коските, зголемен ризик од хиперхолестеролемија и развој на атеросклероза, нарушен когнитивен статус (слаба меморија, тешка концентрација), забавување на процесите за заздравѕвање на раните итн. Плејадата на манифестации на неговиот дефицит, води да бидат погрешно препишани на друга болест или сезонска непријатност. Профилактички, се препорачува подобрување на дневното мени во исхраната и вклучување на храна богата со хром, додека кај ризични пациенти и во присуство на недостаток, се препорачува внес во форма на додаток во исхраната.

Прочитајте:  Популарни бесмислени диети

Некои од најдобрите природни извори на храна богата со хром ги вклучуваат следниве:

 • Зеленчук: брокула, компири, аспарагус;
 • Овошје: грозје (вклучувајќи сок од грозје), вино, портокали (вклучувајќи сок од портокал), јаболка, банани, сливи, мешунки, интегрални житарки и ореви (особено лешници);
 • Месо: мисирка и говедско месо се особено богати, како и нуспроизводите (особено црниот дроб)риба и морска храна.
 • Јајца (во жолчка);
 • Мали количини на елементи во трагови се наоѓаат и во водата за пиење, како и во употреба на прибор за готвење од хром.

Ако треба да земате додатоци на хром, се препорачува да се консултирате со вашиот лекар за да ја оптимизирате терапијата и да го намалите ризикот од несакани ефекти и интеракции. Недостасува стандардна препорачана дневна доза, при што дозите меѓу 100 и 1.000 микрограми на ден се сметаат за безбедни и ефикасни.

Најчесто, кај пациенти со ризик и сомнителни слаби недостатоци, се пропишани дози од 100 до 300 микрограми на ден. Честопати хром е достапен во комбинација со витамин Е, витамин Ц, биотин, алфа липоична киселина, цинк и други елементи за подобар ефект.

Дневните потреби за хром за здрави лица се пресметуваат во просек како што следува:

 • Новороденчиња до 6 месечна возраст: 0,2 микрограми
 • Новороденчиња од 7 до 12 месеци: 5,5 микрограми
 • Деца од 1 до 3 години: 11 микрограми
 • Деца од 4 до 8 години: 15 микрограми
 • Деца од 9 до 13 години: 25 микрограми за момчиња и 21 микрограми за девојчиња
 • Адолесценти помеѓу 14 и 18 години: 35 микрограми за момчиња и 24 микрограми за девојчиња
 • Мажи над 19: 35 микрограми
 • Жени над 19: 25 микрограми
 • Бремени жени: 30 микрограми
 • Доење: 35 микрограми

Во присуство на дијабетес мелитус, кај некои пациенти под медицинска контрола, се препорачува и до1000 микрограми дневно да се даваат во една или две дози.


Споделете со пријателите!