simnuvanje-od-tronot-kako-ja-izrazuvaat-ljubomorata-prvite-deca_image
Споделете со пријателите!

Помогнете му на вашиот љубоморко полесно да го прифати новиот чен на семејството!
Некои експерти сметаат дека особено љубомората меѓу децата е толку честа појава што би можела да се смета и за нормална појава. Затоа, ова однесување може да се смета како правило, а не исклучок.

Љубомората е универзален феномен кој е релативно често присутен во семејствата помеѓу партнерите и помеѓу децата. Љубомората на децата се однесува на природната љубомора кон новиот брат или сестра. Постарите браќа и сестри можат да се почувствуваат љубоморни кога бебето ќе пристигне, се додека не навршат 4 или 5 години. Ова не е воопшто изненадувачко, бидејќи на таа возраст повеќето од децата претпочитаат да бидат единственото дете. Во суштина, тие не сакаат да го делат вашето време и љубов со никој друг. Само ако разликата меѓу децата е седум или повеќе години, можете да очекувате дека љубомората ќе биде отсутна. На оваа возраст, се смета дека постарото дете е толку обликувано и зрело што може да се третира како поединец.

„Љубомората на децата се однесува на природната љубомора кон новиот брат или сестра.“

Поради мешаните чувства на радост и ранливост, постарите деца имаат поголема веројатност да почувствуваат љубомора кон бебето отколку желба и потреба да му помогнат. Најчестиот симптом на ривалството на браќата и сестрите е претерана желба за внимание: постарото дете сака да се чува и носи, особено додека мајката е зафатена со новороденчето. Другите симптоми вклучуваат повторно однесување како бебе (регресивно однесување) за да го има истиот третман и целосното внимание како претходно. Таквиот феномен е познат како регресија во развој. Децата може да се склони и кон агресивно однесување – на пример, грубо ракување со бебето. Сите овие симптоми се нормални. Додека некои можат да се спречат, остатокот може да се подобри во рок од неколку месеци. Кога ќе сфати дека неговиот пиедестал не загрозен, тоа само ќе престане да го прави тоа. По некое време, постарото дете ги согледува привилегиите што ги добива според својата возраст, а подоцнежното ривалство може да биде и поттик за поголема активност и напор за надминување на братот или сестрата. Затоа првородените често се поодговорни, позрели и поуспешни во однос на помладите деца, и во споредба со оние кои се поинверзни и повеќе сакаат да се борат со животот.

Реакцијата на новото дете во голема мера ќе зависи од тоа како родителот се поставува во однос на новонастанатата ситуација, односно доаѓањето на новото дете.

За да ја избегнете љубомората, вие како родители треба да му објаснете на вашето поголемо дете, неколку месеци пред раѓањето на бебето, дека ќе пристигне нов член, но дека со неговото пристигнување нема да се променат вашите чувства спрема него. Инаку, бебето ќе го доживее новото бебе како крадец на вашето внимание и љубов, со што се загрозува неговиот животен простор и удобност.

Прочитајте:  Формула за подобрено здравје и учење кај децата

Ваша задача како родител е да не зборувајте за бебето пред постарото дете со премногу ентузијазам, посочуваат психолозите, бидејќи тоа може да го сфати погрешно. Подготовките за добредојде на новиот член започнуваат уште за време на бременоста. Првиот чекор е родителите да го информираат детето дека ново братче или сестричка е на пат, објаснувајќи дека со тоа ќе имаат некого со кого ќе можат постојано да си играат, дома, во парк или на игралиште. Во рамките на подготовките за доаѓањето на бебето, вклучете го и во активностите поврзани со набавка на опрема и подготовка за кога ќе се роди бебето, но притоа дајте му посебно, привилегирано место на децата со кои ќе укажете на неговата важност. Изненадете го и него со еден убав подарок, со што ќе ги покажете своето внимание и љубов.

simnuvanje-od-tronot-kako-ja-izrazuvaat-ljubomorata-prvite-deca_image1Особено бабата и дедото кога за прв пат го гледаат новото бебе, не можат да ја задржат радоста поради новиот член, радост и љубов која дотогаш ја имале само нивните први внуци. Затоа, секогаш потсетувате ги роднините и пријателите дека кога доаѓаат на гости, прво да обрнат внимание на постарото дете, малку да поразговараат со него, а потоа да се насочат кон новото бебе. Во спротивно, постарите лица неизбежно ќе се почувствуваат обесправено.

Важно е да се знае дека децата помлади од пет години се љубоморни затоа што повеќе зависат од нивните родители. Старите лица веќе имаат свои животи надвор од семејството, особено ако одат на училиште. Ова, сепак, не значи дека тие не се чувствуваат љубоморни. Напротив, им треба внимание и постојано потсетување дека се сакани. Со цел да се надмине непријатноста на помладите ривали, да се вклучи во секојдневните семејни активности и да се доделат обврските на сите членови на семејството, а нив да ги вклучите во обврските околу бебето, како додавање на пелена за облекување, помагање во капењето на бебето. Ова ќе му помогне да развие чувство на одговорност и полесно ќе може да ја надмине љубомората.


Споделете со пријателите!