Разговаравме со Маја Велковска, дипломиран нутриционист која се обидува преку едукацијата на населението да овозможи што повеќе квалитетни и веродостојни информации за здравата храна и исхрана, диетотерапија кај одредени заболувања и диетопревенција.
Внесувајте овошје, зеленчук и интегралани житарки, а редукцирајте го на внесот на заситени масти и прости шеќери се генералните препораки на Светската Здравствена Организација (СЗО)Безглутенска исхрана за секого, да или не?
Под безглутенска исхрана се подразбира исхрана од која се исклучени житариците (пченица, јачмен, рж, и понекогаш и овес) и производите од ваквите житарици – кои во својот состав содржат глутен. Безглутенската исхрана е задолжителна за лица кои се болни од целијакија, а исклучување на дел од горенаведените житарки исто така е препорачаливо и кај одредени други нарушувања на здравјето, но засега не постои ниту една препорака од официјална организација која вели дека сите треба да консумираме безглутенска храна. Заклучокот е дека не постои научна оправданост за тотално исклучување на глутенот од исхраната на здрави лица.
Едно растение – лек за сите болести?
Вообичаено болестите се многу комплексни состојби, и се проследени со нарушени механизми на низа органски системи и функции, и да се тврди дека само едно растение магично може во потполност да излечи одредена болест е навистина апсурдно. За жал, големата желба за здравје на секој болен човек понекогаш не наведува да поверуваме во нешта кои и не ни изгледаат баш логично. Постојат студии кои ја потврдуваат и докажуваат фармаколошката активност на одредени растенија (антикоагулантното својство на ѓумбирот, циметот, куркумата), но магично растение кое самостојно „ќе го убие“ ракот за една недела – за жал не постои.
Дали треба често да се користат одредени супер храни/растенија?
Кога станува збор за употреба на растенија со докажани фармаколошки ефекти – имајте на ум дека не треба да се претерува со нивната употреба. Причината поради која не треба да се употребуваат овие растенија во неразумни количини е тоа што – ефектот би бил сличен со предозирање со одредени лекови. Лековите ви помагаат ако ги користите според упатството- но ако се предозирате може да почувствувате многу опасни последици. Па слично е и со растенијата, секако тука последиците нема да бидат толку страшни – бидејќи концентрациите на активните супстанци се помали и за повеќето супстанци е практично невозможно да се внесат во количини кои би го загрозиле нашиот живот, но сепак ако претераме со количината многу е веројатно дека ќе искусиме некој нус-ефект.
Кето – исхрана на своја рака?
Кетогените режими на исхрана се базираат на тоа што го редуцираат внесот на јаглехидрати до одредено ниво – со цел да се постогне кетогенеза во организмот. Кетогенезата се постигнува кога поради недостиг на гликоза, се започнува со разградба на масти од масното ткиво. Мастите се претвораат во кетонски тела и овие кетонски тела понатаму може да се искористат како извор на енергија за нашите клетки и ткива. Засега кето-диетите се испитани и медицински се користат во третман на одредени невролошки болести (како епилепсијата), но доколку се користат несоодветно и без надзор на стручно лице тогаш може да имаат навистина лоши последици по нашето здравје Самата кето-ацидоза (ако не е контролирана) може да доведе до кома па и до смрт. Значи не велам дека кетогената исхрана во секој случај е штетна сама по себе- но доколку беспотребно се користи и не се користи соодветно може да биде навистина многу опасна.
Што вели СЗО за тоа како треба да изгледа секојдневната исхрана на здрави лице?
СЗО препорачува не повеќе од 30% од вкупните дневни калории да потекнуваат од масти, а само 5-10% од калориите да потекнуваат од прости шеќери. Да се консумира повеќе зеленчук и овошје, да се практикува редовна физичка активност и да се намали нивото на внес на сол до нормални и препорачани граници, т.е. да не се внесува повеќе од 5 гр. сол на ден. Протеинскиот внес треба да обезбеди од 10-15% од вкупните внесени калории, а јаглехидратите (во најголем дел – сложени), може да бидат застапени со 55-75% од вкупниот калориски внес. Пијте доволно вода, и заменете го црвеното месо со мешунки, семки, јатки, риба или живина. Во основа СЗО препорачува изобилно користење на овошје, зеленчук и интегралани житарки, и редукција на внесот на заситени масти и прости шеќери.