lekuvanje-na-amblyopia-so-video-igri
Споделете со пријателите!

Творецот на “Assassin’s Creed“ со невообичаена помош при борбата со синдромот на мрзливо око
Се чини дека популарното мислење меѓу родителите дека видео игрите не се добри за развојот и здравјето на децата, може да биде доведено во прашање. Видео играта Dig Rush, развиена од Ubisoft, креаторите на Assassin’s Creed во соработка со компанијата Amblyotech, а заснова на истражувањето на офталмолозите на Универзитетот Мекгил, е повеќе од само игра. Таа е дизајнирана да помогне во лекувањето на амблиопија, состојба попозната како синдром на “мрзливо око”, здравствен проблем каде двете очи не се синхонизирани како, меѓусебно, така и со мозокот. Според некои проценки ваквиот синдром е прилично чест кај децата и зафаќа две до три деца од секои сто.

Играта е наменета за таблети и изискува употреба на 3D очила, кои имаат можност за прилагодување на контрастот на црвената и сината боја при гледањето низ објективот на очилата. Лекарот може да се прилагоди тие нивоа, принудувајќи го и здравото и проблематичното око да работат заедно за да се подобри нивното гледање.

Еден од традиционалните третмани за мрзливо око е да се обучи заболеното око да работи понапорно со покривање на здравото и доминантно око. Но, постојат повеќе проблеми при ваквиот третман: првенствено, тоа одзема многу време и бара носење на лепенка преку окото барем неколку часа секој ден. Блокирање на едното око, може да предизвика проблеми и мозокот да неможе да ја протолкува сликата од двете очи во исто време. И покрај тоа што третманот за амблиопија поефикасно се третираа кај помладите пациенти, мотивирањето на децата да носат лепенка преку едното око на неколку часа дневно може да биде проблематично и понекогаш неизводливо. Ниедно дете не сака да биде детето кое во училиште мора да носи лепенка на окото.

Прочитајте:  Еве колку пати треба да се употребува крпата за капење

Од друга страна, ако на децата им се понуди „специјална“ видео игра која ќе помогне за подобрување на нивниот вид, тоа дефинитивно би можело да ги поттикне всушност да истраат во лекување. Изгледа како следниот логичен чекор би можел да биде да се најде начин да се подигнат сите оние VR очила наскоро доаѓа на пазарот да им помогне на лекување на состојби како оваа.


Споделете со пријателите!