sozdadete-dete-lider-preku-kreativni-igri_image
Споделете со пријателите!

Лидерството честo пати се меша со бесрамност, ароганција, егоцентризъм и привлекување на внимание. Оваа идеја, сепак е далеку од вистината. Каков е всушност лидерот и зошто треба да го мотивирате вашето дете да биде таков тип на човек, ќе дознаете сега.
Лидерството честo пати се меша со бесрамност, ароганција, егоцентризам и привлекување на внимание. Оваа идеја, сепак е далеку од вистината. Каков е всушност лидерот и зошто треба да го мотивирате вашето дете да биде таков тип на човек, ќе дознаете сега.

„Самодоверба, храброст и инспиративност се главните карактеристики на лидерот.“

Вистинскиот лидер: Има самодоверба да биде себеси, бидејќи мисли познавајќи се себе си и знае каков човек е всушност; ги инспирира другите; сигурен е; може да се изразува целосно; храбар е и јасно ги изнесува своите ставови и зборови; ги почитува и согледува талентот и можностите на другите; способен е да направи промена во светот, без разлика колку мала е таа; живее витално и среќно.

Лидерот е вистински позитивен човек кој до одреден степен умее да еволуира на ментално ниво повисоко од останатите луѓе. Затоа и толку силно се разликува од нив.

Нема ништо лошо во тоа да сакате децата да бидат такви. Но за да воспитате дете со овие карактеристики не треба да им наметнуваат какви да бидат, туку напротив, треба да ги научите на лидерски квалитети. А како подобро се учат децата, ако не со игра.

Еве некои од начините на кои креативната игра, развива лидерско размислување и потполно осознавање на сопствениот лик:

Креативните игри му овозможуваат на вашето дете да се изразува на начин кој сам би го избрал, а не да емитира или ги преповторува работите кои ги слуша од вас (родителите). Со таков тип игри децата успеваат да ги откријат внатрешни дарови и таленти, како и начините на кои може да ги користат максимално и целосно.

Прочитајте:  3Д печатена хидраулична рака што ќе ја револуционализира детската протетика [ВИДЕО]

Креативнотиот увид на различни сфери преку игри го открива целиот свет на можности кои вашето дете може да ги тестира, како и само да се тестира себе си во нив.

Секоја игра е креативна, кога е предводена од дете. Децата создаваат и измислуваат нови работи цело време сами по себе и иновативноста кај нив е вродена.

Сега доаѓа прашањето и кон какви игри да го наведете вашиот мал јунак за да може да ги развие сите овие лидерски квалитети. Нема ништо комплицирано и неостварливо, што не можете да го дадете на детето, за да го поттикнете да биде една таква темпераментен личност. Игрите со конструктор се креативни, дискусиите подтикнуваат кон креативно размислување, танцувањето и хортикултура исто. И тоа не е сè. Можностите се бескрајни.

Со што и да одлучите да го занимавате вашето дете, не заборавајте дека тоа треба да раководи во текот на играта. Ако се случи спротивното, тоа значи тоа е уште едно дејство, контролирано од неговите родители, што не би развило никакви креативни процеси во неговиот ум. Оставајќи го да контролира некоја активност, вие го претворате во автор чија имагинација се активира за да ја моделира реалноста (или барем реалноста, која се однесува на конкретната игра).

Така ќе му овозможите на вашето дете да испита сè што сака во конкретниот момент, а исто така со ова ќе покажете дека му верувате.


Споделете со пријателите!