seksualniot-zhivot-na-lugjeto-nad-65-godini-tabu-tema-ili-ne_image
Споделете со пријателите!

Сексуалните здравствени проблеми кај постарите луѓе не го добиваат потребното внимание
Eдна нова студија открива стереотипи за сексуалниот живот на по возрасните Американци и покажува разлики поврзани со полот и здравјето. Во исто време, го привлекува вниманието за итната потреба од разговори помеѓу пациентите и лекарите за прашања поврзани со сексот. Студијата покажува дека 40% од луѓето на возраст меѓу 65 и 80 години се сексуално активни. Скоро три четвртини од нив имаат романтичен партнер и 54 проценти од овие парови уживаат во нивните ласкања. Без разлика дали водат активен сексуален живот, скоро две третини од постарите лица велат дека се заинтересирани за интимни односи, а повеќе од половина велат дека се важни за нивниот квалитет на живот. Експертите ја направиле својата анализа по интервјуто со 1002 луѓе. Од нив, 73% изјавиле дека се задоволни од сексуалниот живот. Само 17% од луѓето велат дека разговарале со својот лекар или друг давател на здравствени услуги за нивното интимно здравје во последните 2 години.

„Сексуалните проблеми кај постарите лица не го добиваат потребното внимание, а се поврзани со квалитетот на животот, добра физичка состојба и благосостојбата.“

„Сексуалните здравствени проблеми кај постарите луѓе не го добиваат потребното внимание, но тие се поврзани со квалитетот на животот, добра физичка состојба и благосостојбата“, рече Ерика Солвеј, која учествува во истражувањето. Според неа, важно е пациентите и лекарите кои се грижат за нив да зборуваат за овие проблеми и како тие влијаат промените во физичкото здравје, односите и начинот на живот. Во споредба со 45% од сексуално активните учесници со одлично, многу добро или добро здравје, 22% од оние кои тврдат дека се во добра или лоша физичка состојба се сексуално активни. И 28 проценти од истата група изјавиле дека се екстремно среќни или многу среќни со својот интимен живот.

Прочитајте:  Човечки органи растени во свински бубрези [ВИДЕО]

Освен во поглед на здравјето, постојат разлики во возрасните групи. Луѓето на возраст меѓу 65 и 70 години имале скоро двојно поголема веројатност да бидат сексуално активни кон крајот на 70-тите години. Една третина од оние што се приближувале на 70 години биле по заинтересирани за секс отколку 19% од мажите и жените кои наскоро ќе наполнат 80 години. Студијата исто така открива дека жените се помалку заитересирани на интимните ласки. Од нив, 31% веројатно ќе бидат активни во сексуален поглед, кое е многу по мал процент од мажите при кои процентот 51%.

Најголема разлика во пол е тоа што половина од посилниот пол на возраст меѓу 65 и 80 години велат дека се многу заинтересирани за секс, додека за жените во иста возрасна група само 12% го покажуваат овој интерес.

Резултатите, кои покажуваат дека нема доволна врска помеѓу пациент и доктор во однос на сексуалното здравје, покажуваат дека вкупно 62% од постарите лица се подготвени да ги споделат доколку имаат проблем. Но, реално само 17 проценти од нив го направиле тоа во реалноста.


Споделете со пријателите!