frazi-koi-shto-mora-da-im-gi-povtoruvame-na-svoite-deca_image
Споделете со пријателите!

Многу е важно да не заборавиме за вредноста на добрите зборови и да ги воспитуваме нашите деца со нив, без разлика на која возраст се.
Зборовите имаат моќ да нè инспирираат, мотивираат и воздигнуваат, но и целосно да нè уништат. Многу е важно да не заборавиме за вредноста на добрите зборови и да ги воспитуваме нашите деца со нив, без разлика на која возраст се. Ова е едно од најважните наследства што генерациите мора да го наследат – со цел да се зачува не само човештвото, туку и човечноста.

Детскиот психолог Кетрин Крес состави список на фрази што секој родител може да ги користи при комуникација со своите деца и повикува да ги користиме што е можно почесто.

Да му покажете на вашето дете дека имате верба во него/неа:

 • „Јас ти верувам.“
 • „Ја почитувам твојата одлука.“
 • „Знам дека не е лесно, но ќе успееш.“
 • „Сè што правиш е правилно.“
 • „Браво за тебе, како успеа да го направиш тоа?“
 • „Дојди и покажи ми како да го сторам тоа.“
 • „Еј, ти се справуваш многу подобро отколку јас.“

На детето исто така треба да му покажеме дека ги цениме неговиот труд и напорна работа:

 • „Браво, гледам дека вложуваш многу труд.“
 • „Ти си вложил толку многу труд, затоа си добил толку добри резултати!“
 • „Мора да си вложил/а многу време.“
 • „Замислувам колку требало да си упорен за да се добие резултатот.“
 • „Многу добра идеја!“
 • „Одличен резултат.“

Да им се заблагодариме за времето што го поминуваат заедно со нас:

 • „Навистина го ценам времето што го поминавме заедно.“
 • „Со нетрпение очекувам да дојде утре и да си играме повторно!“
 • „Со тебе ми е многу поинтересно.“
 • “Мило ми е што си дома.“
 • „Игрите со тебе ми се многу интересни.“
Прочитајте:  Протест за чист воздух и здрави деца!

Да го научиме детето да дава проценка на сопствените и резултати:

 • „Што мислиш за ова?“
 • „Сигурно си задоволен/а , зарем не?“
 • „Што најмногу ти се допаѓа овде?“
 • „Зошто мислиш така?“
 • „Како се чувствуваш?“

Иако сме авторитет и возрасни цело време треба да имаме на ум дека тераба да му се заблагодарам за неговата помош:

 • „Ти благодарам многу за … (конкретната постапка).“
 • „Благодарам за помошта.“
 • „Благодарам за разбирањето.“
 • „Твојата помош ми значи многу, благодарам.“
 • „Добро што ми помогна!“
 • „Благодарение на тебе завршив побрзо и сега имаме чист дом!“

Опишете ги со зборови сите убави работи што ги гледате:

 • „Леле! Твојата соба е толку чиста!“
 • „Ах! Ти си го наместил креветот!“
 • „Користиш толку многу убави бои во цртежите.“
 • „Да, видов дека навистина се обиде.“
 • „Видов дека ја намести сам масата, добро се снајде.“

Опишете ги вашите чувства:

 • „Јас сум многу среќна што те имам тебе.“
 • „Имам чувство дека јас и ти сме во ист тим.“

Не зависно од возраста овој пристап ќе донесе позитивни резултати и друга битна работа која треба да ја имате на ум, е дека треба да сте на ниво на очите на вашето дете секогаш кога му се обраќате, со што ќе им покажете дека им давате коплетно внимение и со тоа ги правите да се чувствуваат безбедни.


Споделете со пријателите!