priroden-tretman-za-upornite-helikobakter-infekcii_image
Споделете со пријателите!

Комбинацијата од Lactobacillus reuteri со други пробиотици (L.acidophilus, L. casei и B.lactis) треба задолжително да се додаде на тројната терапија
Сите сме слушнале за гастритис, чир на дванаестопалачното црево или на желудникот. Многу од луѓето што ги познаваме се жалат на често подждригнување, дека ги измачуваат киселини, други дека имааат болка и печење во пределот на желудникот, некои пак велат дека имаат чувство на надуеност во стомакот.

Сите овие симптоми, укажуваат на воспаление на слузокожата на желудникот, кое може да биде акутно или да премине во хронична форма. До откритието на бактеријата Helicobacter pylori се мислело дека овие тегоби се последица на стрес, кисела храна и лошите животни навики, како што се пушењето и алкохолот. Денеска се знае дека најчеста причина е токму инфекцијата со оваа бактерија присутна во желудникот во над 50 % од светската популација. Епидемиолошките студии покажуваат дека повеќето инфекции се стекнуваат во детството уште пред 5 годишна возраст, дури и во најразвиените земји, додека во земјите во развој инфицирани се меѓу 80-90% од населението.

Кај дел од инфицираните лица со H. pylori неретко може да се развие гастритис, гастричен или дуоденален чир, аденокарцином на желудникот и/или non-Hodgkin’s лимфом на желудникот.

„Антибиотиците со себе носат ризик од нескани ефекти и се почеста резистенција на Helicobacter pylori

Тројната терапија која вклучува два антибиотика и инхибитор на протонска пумпа во тек на 14 дена дава добри резултати кај поголем дел од пациентите. Повторна инфекција со H. pylori по успешното лекување е ретка и најчесто претставува реактивирање на првичната бактерија. Но употребата на антибиотици со себе носат ризик од несакани ефекти (уништување на нормалната цревна микрофлора, дијареа) и сè почестата резистенција на Helicobacter pylori спрема нив.
helicobalans-pharmas-komercijalen-tekst-filip-ackoski_image1

Токму заради ова, стратегијата во борбата против H. Pylori треба да биде насочена кон превенцијата на желудникот од оваа бактерија. Повеќе научни студии го откриваат антихеликобактер дејството на брокулата, црвеното вино, лукот, зелениот чај, но пред сè на пробиотиците – добри млечнокиселински бактерии.

Овие научни студии го покажуваат и потврдуваат антимикробното дејство на некои пробиотици кои би претставувале природно оружје во борбата против оваа бактерија.

Пример за тоа е млечнокиселинската бактерија Lactobacillus reuteri (Pylopass) која специфично коагрегира со H. pylori во желудникот. Таа е идентификувана како специфичен врзувачки антагонист за H.pylori, во однос на останатите видови на Lactobacillus. Во желудникот таа физички се врзува за H.pylori, ја инактивира (продуцира reuterin кој има антимикробно дејство), по што следува нејзино излачување од организмот преку фецесот. Испитувањата покажуваат дека терапијата со овој пробиотик за две недели ја намалува концентрацијата на H.pylori за 16% и тоа го прави Lactobacillus reuteri` прв природен избор во борбата против оваа бактерија.

„Комбинацијата од пробиотици треба да се додаде на тројната терапија како поддршка во третманот

Комбинацијата на Lactobacillus reuteri со други пробиотици (L.acidophilus, L. casei и B.lactis) дава уште подобри ефекти во терапијата. Имено, додека Lactobacillus reuteri преку ко-агрегација се врзува со H. pylori и ја отстранува од мукозата на гастричниот епител, пробиотските млечнокиселински бактерии помагаат за обновување на цревната микрофлора, спречување и намалување на несаканите ефекти на тројната терапија.

Прочитајте:  Предности од возење велосипед во зима

Затоа, ваквата природна комбинација од пробиотици треба задолжително да се додаде на тројната терапија бидејќи нема негативно влијание врз исходот на антибиотската терапија, напротив претставува поддршка во третманот на H. pylori но, и во намалувањето на штетните ефекти на антибиотиците, пред сè дијареата. Кога вака се комбинира, единствено на што треба да се внимава е употребата на пробиотикот да биде најмалу три часа по земањето на антибиотиците, заради постигнување на оптимален ефект.

М-р фарм. Лидија Николоска Пешталеска

pharmas_helicobalans_main_700x90


Споделете со пријателите!