Споделете со пријателите!

Црн дроб

5-namirnici-so-visoko-kolicestvo-na-zelezo_1Месото, како црниот дроб и другите внатрежни органи од животните се некои од најдобрите извори на хем железо, кое истовремено содржи и други минерали, витамини и протеини. Говедскиот црн дроб е неверојатно богат со железо и содржи околу 5 mg по парче, што е над една четвртина од дневната потреба на возрасните жени. Свинскиот црн дроб е дури и подобра опција, бидејќи тој е по посен и содржи повеќе железо и витамин Ц. Сепак, црниот дроб треба да се јаде во умерени количини, бидејќи тој е богата со холестерол. Бремените жени треба да го ограничат јадењето на црн дроб поради високите нивоа на витамин А, кој пак е поврзан со вродени дефекти кај децата.

Доколку не сте баш голем љубител на црниот дроб, овој тип на железо можете да се внесе во организмот со јадење други намирници богати со железо, како жолчки од јајце (3 милиграми по половина чаша) и црвено месо (3-4 милиграми на 100 грама).


Споделете со пријателите!