pchelite-superheroi_image
Споделете со пријателите!

Кога кожата е оштетена, два основни типа на клетки треба да се активираат. Тоа се фибробласти (fibroblasts) и кератиноцити (keratinocytes), тие влегуваат во производство на молекули кои го забрзуваат ширењето на нови клетки што кожата ги користи за поправка на штетата
Пчелите се навистина работливи суперхерои во светот на инсектите – не само што го одржуваат земјоделството во живот со опрашување на полињата, туку тие исто така произведуваат мноштво корисни супстанции, како медот и саќето.

Веќе стотици години медот е високо ценет поради неговите антисептични својства. Но, дури сега научниците откриле дека неговиот помалку познат роднина, матичниот млеч, има специјални молекули кои го забрзуваат процесот на заздравување на раните.

Матичниот млеч е всушност секрет на пчелите работници со кои тие ги ранат своите ларви, а особено матиците. Додека матиците се развиваат, тие всушност пливаат во базен од оваа супстанција, а луѓето сфатиле како да го стимулираат производството на матиците за да можат да го собираат матичниот млеч.

„Матичниот млеч е всушност секрет на пчелите работници со кои тие ги ранат своите ларви, а особено матиците.“

Млечнобелата, леплива супстанца која е еден од многуте производи на пчелите, може да се најде во многу продавници за здрава храна, иако податоците за нејзината корисност во исхраната на човекот се многу мали. Но, сепак има некои докази дека матичниот млеч е и антисептик и истовремено го поттикнува лекувањето на раните, но научниците сепак се прашуваат зошто е тоа така.

Неодамна, тим предводен од научници од Словачката Академија на науките, конечно ги откриле молекулите во матичниот млеч, кои помагаат одредени кожни клетки самите да се реорганизираат и затворат над раната.

Кога кожата е оштетена, два основни типа на клетки треба да се активираат. Тоа се фибробласти (fibroblasts) и кератиноцити (keratinocytes), кои влегуваат во производство на молекули кои го забрзуваат ширењето на нови клетки кои кожата ги користи за поправка на штетата.

Молекулата на матичниот млеч која им помага на кожните клетки за овој процес се претвора во пептид наречен дефенсин 1 (defensin-1). Тој им припаѓа на големата класа на мали антимикробни протеини најдени во растенијата и животните, вклучувајќи го тука и човекот.

Овој специфичен дефенсин 1 пептид го забрзува производството на ензимот наречен ММП-9 (MMP-9), кој игра главна улога во обновувањето на клеточната матрица во кожата.

Претходно тимот истражувал друг протеин , за кој мислење дека е одговорен за забрзаното лекување на раните, но сепак се докажало дека го забрзува производството на корисниот ензим човечкиот кератиноцит.

Прочитајте:  Хеместезија и коронавирус

Еден потенцијален кандидат кои потенцијално учествува во зараснувањето на раните е МРЈП1 (MRJP1) кој е доминантен пчелен протеин, присутен со високи новоа во матичниот млеч и медот, велат истражувачите. Од друга страна, пчелниот дефенсин 1, значително го зголемува производството на ММП 9 (MMP-9), кога научниците го тестирале врз кератиноцитите во петриева чинија.

„Слично на МРЈП1, дефенсинот 1 е чест, но квантитативно промелнив фактор присутен во матичниот млеч и во медот, велат научниците.“

Откако го изолирале овој пептид и го тестирале во храната, тимот истражувачи потоа продолжиле да го следат како тој ќе влијае врз вистински рани. Тие анестизирале 20 глодари и на секој од нив му нанеле по неколку рани на грбот. Една рана била третирана со маст од матичен млеч, друга со маст со изолиран дефенсин 1, трета со неутрален гел за автомобили, кој бил дел од мастите, додека последната останала без лекување. По 15 дена, имало значајни разлики во брзината на заздравување на третираните рани во однос на контролите. Мастите со матичен млеч и дефенсин 1 помогнале да се затворат раните, додека контролите уште биле отворени.

Земено заедно, хистолошките анализи покажале дека матичниот млеч исто како и дефенсинот 1, допринеле за комплетна реепителизацаија на површината на раната и образувањето на лузни во дермисот, тврдат научниците. Но, количеството на дефенсин1 во матичниот млеч и во медот е високо варијабилен, а тоа не значи дека треба да се втурнеме во теглите за да ги земеме и да ги покриеме сите рани и гребнатини, посебно како и сите пчелни производи, тој може да предизвика алергиска реакција.

Сепак, ова е навистина одличен пронајдок. Со толку многу активни состојки во сите произоди кои пчелите ги проиведуваат, секој пат кога може да се изолира, се приближуваме кон тоа да го претвориме во одличен третман за луѓето.   


Споделете со пријателите!