Неколку интересни идеи за појадок од овес од кујната на „Ситно Сецкано“
Појадокот е најважниот оброк во денот, а исто така притоа е важно и од што се сосои. Овесот и овесните снегулки се чест избор за утрински оброк на сите оние кои што сакаат да се хранат поздраво. Овесот од цело зрно е поздрава опција од овесните снегулки и може да се подготви на многу различни начини.Од само една шолја овесни зрна се добива доволно сварен овес за четири оброци. Ако ви остане, може да стои во фрижидер цела недела, само малку се згуснува.
Подготовка на овес: Ставете го овесот да се вари во вода, во однос 1:5, на тивко-средно, во полупокриено тенџере, околу 45 минути, или додека зрната не омекнат.
Овес со тиквици и пиперки: Исечете ги тиквиците на тенки ленти, пиперките на стапчиња и испржете ги во ребрасто тавче, на малку масло, на многу јако, по 1 минута од двете страни, само додека малку не омекнат и не им се појават шари.
Овес со спанаќ: Испржете на кратко 1 младо лукче на ладно цедено сончогледово масло, додајте измиен спанаќ, сол, бибер, лут буковец и гответе го спанаќот кратко, 2 минути, со повремено мешање, додека не спласне.
На сите овие оброци, по желба, на крај можете да додадете и јајце на око.
* рецептите со во целост преземени од ситно сецкано