rtulec-na-zdravjeto
Споделете со пријателите!

Немојте да го фрлате про’ртениот лук! Тој содржи повеќе флавоноиди, антиоксиданси се делотворни против ракот и срцевите заболувања, отколку свежиот лук. Корејските научници забележале 20 преоценти разлика во нивоата на флавоноиди, по само 5 дена ‘ртење. Процесот на ‘ртење создава флавоноиди наречени фитоалексини кои го штитат растението од болести и штетници.

Про’ртениот лук може да горчи повеќе од свежиот лук, па затоа додаде те го во готвените јадења, а не во свежите сосови.


Споделете со пријателите!