otkrijte-za-koj-organ-stanuva-zbor-spored-toa-kade-e-locirana-vashata-bolka-vo-stomakot_image
Споделете со пријателите!

Пред да пристапите кон земање на лекови против болки, треба да бидете свесни за основната причина
Пред да пристапите кон какви било лекови против болки, треба да бидете свесни за основната причина. Следната илустрација ќе ви помогне да утврдите колку што е можно од кој орган доаѓа болката.

Ако во било кој дел од стомакот забележите болка и трае подолго од 2 недели, појдете на лекар за да се исклучи некоја посериозна дијагноза. Причина за итна посета на лекар е и долготрајната надуеност, долготрајно повраќање, пролив и крв во столицата.

Желудник –  болка во централниот горен дел на стомакот. Ова може да укаже на гастритис, но исто така може да биде симптом на срцев удар (особено ако има болка во десната рака) или апендицитис.

Црн дроб и жолчка – болка во горниот десен квадрант на абдоменот. Ако е придружено со гадење и болка која ирадира кон десната рака, тоа може да укаже на воспаление или камења на жолчното кесе. Тапа болка, придружена со губење на апетит, може да укаже на билијарна дискинезија (виткање), егзацербација на хепатитис или цироза.

Бубрезиболка во десната или левата страна на нивото на половината. Може да биде предизвикана од камења во бубрег, уретра или воспаление. Понекогаш може да биде знак на воспаление на јајниците, остеохондроза или воспаление на слепото црево.

Панкреас – болка во левиот горниот квадрант. Веројатно се должи на панкреатитис. Може да се појави и од крварење чир на желудникот или дуоденумот.

Црева – болка во средина на абдоменот. Често се случува по прејадување, но може да покаже и проблеми при воспаление на панкреасот, рана фаза на воспаление на слепото црево, чир на желудникот, воспаление на дебелото црево, воспаление на тенкото црево, кронова болест, умбиликална хернија (папочна кила) .

Прочитајте:  Холивудски фитнес трансформации: Метју Меконахи

Апендикс (слепо црево) – болка во десната страна на абдоменот, под папокот. Може да се должи на воспален апендицитис (слепо црево) или вирусна инфекција.

Матка – болка во долниот дел на стомакот, личи на истегнување на ткивата. Може да биде резултат на воспаление, циститис, ендометриоза и ектопична бременост. Но, понекогаш причината може да биде само запек.

Ако забележите болка во стомакот, во кој било дел, која трае подолго од 2 недели, појдете на лекар за да исклучите некоја посериозна дијагноза. Причина за итна посета на лекар е и долготрајната надуеност, долготрајно повраќање, пролив и крв во столицата.


Споделете со пријателите!