pina-de-indias-koga-go-probale-otkrile-kombinacija-na-vkusovi_image
Споделете со пријателите!

Нешто што можеби не сте знаеле „шишарката на Индијанците“ или Ананасот.
Овошје кое им изгледало на бор во форма на конус. Лушпестите испакнатини однадвор ги нарекле „очи“. Пробале да го исечат. Кога го исекле, пронашле светло жолто месо. Најпрвин се плашеле да го вкусат бидејќи мислеле дека е отровно. Кога го пробале, откриле комбинација на вкусови: слатко и кисело.

Во Турција, се нарекува „машала шишарка“ односно голема шишарка.
Растението е именувано според сличноста на својот изглед со оној на шишарката.

Со пронајдокот на ова овошје, домородците на јужниот дел на Бразил започнале да го шират во Јужна Америка, на крајот опфаќајќи ги и Карибите, Централна Америка и Мексико, каде што бил одгледуван и од Маите и Ацтеките. Го нарекле ананас.

„Иако е тестиран во најразлични народни лекови и истражувачки модели за неговата можна ефикасност против многу болести, единствената одобрена клиничка употреба е издадена во 2012 година од страна на Европската агенција како концентрат на протеолитички ензими збогатен со бромелаин, кој се користи за отстранување на мртвото ткиво на тешки изгореници на кожата.“

И Колумбо наишол на ананасот. Тој го нарекол „piña de Indias“, со значење „шишарка на Индијанците“ и го понел назад во Европа, притоа правејќи го ананасот првото овошје што го напуштило новиот континент.

Со векови, ананасот бил толку редок што само многу богатите луѓе можеле да си дозволат да го имаат на своја трпеза. Денес, ананасот расте во тропските и суптропските земји како Филипините, Индонезија, Индија.

Можеби не забележувате кога купувате еден во продавницата, но има различни видови на ананас. Најпознат вид од овој род на билки е Ananas comosus.

Една чаша свежи парчиња ананас има:

  • 82 грама калории
  • 0,89 грама протеини
  • 0,20 грама масти
  • 22 грама јаглехидрати
  • 2,3 грама растителни влакна

Суровиот ананас е одличен извор на манган (76% од дневно препорачана доза од една чаша) и витамин Ц (131 % од дневно препорачана доза од една чаша)!

Доколку изедете повеќе, може да почувствувате непријатност или болка во јазикот или усните. Тоа е поради супстанцата наречена бромелаин, што ја има во висок процент во ананасот.

Бромелаин е мешавина од ензими кои имаат многу активни ефекти во организмот. Активните состојки вклучуваат протеинази и протеази, ензими кои ги разложуваат протеините во организмот.

Терминот „бромелаин“ може да се однесува на кој било од двата ензими извлечени од растенијата на семејството Bromeliaceae. Бромелаинот е ензимски екстракт добиен од стеблото на ананасот, иако може да се најде во сите негови делови.

Екстрактот има историја на употреба во народната медицина.

Како состојка, таа се користи во козметиката, како локален лек, а многу често се користи и како маринада за месо. Бромелаинот содржи протеолитички ензими односно протеази.

Луѓето имаат тенденција да користат бромелаин како додаток за разни здравствени придобивки, вклучително и олеснување на проблемите со синусите, намалување на воспалението и подобрување на варењето.

Бромелаинот може да биде ефикасен и како дополнителна терапија во олеснување на симптомите на воспалителни процеси, како акутен ринозинузитис.

Тој се користи кај возрасни за да се отстрани мртво ткиво од длабоки парцијални и целосни длабоки изгореници на кожата предизвикани од изгореници. Длабоките парцијални изгореници (во медицината познати како „изгореници од втор степен“) го зафаќаат внатрешниот слој на кожата наречен дермисот, додека изгорениците со целосна длабочина (во медицината познати како „изгореници од трет степен“) ги зафаќаат и подлабоките ткива што минуваат низ целиот дермис. Отстранувањето на мртвото ткиво овозможува заздравување на кожата и појава на ново, живо ткиво.

Прочитајте:  Зошто интегралниот ориз е поздрав

Сеуште темелно се истражува системската терапија со ензими (која се состои од комбинации на протеолитички ензими како бромелаин, трипсин, химотрипсин и папаин) за да се процени ефикасноста кај пациенти со карцином на дојка, колоректален карцином, како и плазмацитом.

Како што претходно спомнавме, бромелаинот е природно присутен во стеблото и жолтото овошје од ананас. Производителите денес го продаваат бромелаинот и во облик на капсула или како крем. Производителите исто така може да пакуваат бромелаин заедно со други додатоци, како што е конјугирана линолеинска киселина, што е соединение кое може да помогне при слабеење.

Посебно внимание кај хиперсензитивните луѓе и оние склони кон алергии:

Луѓето со чувствителност или алергии на ананас треба да избегнуваат земање бромелаин. Може да предизвика алергиски реакции кои се движат од блага до тешка, а во екстремни случаи, може да резултира со анафилакса.

Особено внимателно и за време на менструалниот циклус:

Доколку се навикнавте на неговиот вкус, во периодот на менструацијата треба да заборавите на ананасот. Бромелаинот е познат по тоа што ја поттикнува циркулацијата на крвта. Кај жените предизвикува зголемена продукција на белите и црвените крвни зрнца, поради што може да доведе до појава на сериозно и подолготрајно крварење.

И веднаш по почетокот на бременоста, се советува да се избегнува ананасот во секојдневната исхрана.


Споделете со пријателите!