obratna-dieta_image
Споделете со пријателите!

Што правиме и што не знаеме за овој план после диета
Иако постојат многу дебати за тоа кој тип на диета е најдобар за губење на тежината и здравјето, тоа не е најголемиот предизвик кој се однесува на тема слабеење, туку да се избегне враќањето на килограмите по завршување на режимот на исхрана. Ова може да доведе до циклуси на диети и зголемување на телесната тежина или диета со „јо-јо“ ефект што може да предизвика луѓето да имаат помалку здрава врска со храната, полошо ментално здравје и поголема телесна тежина.

„Во моментов нема научни докази кои покажуваат дека обратната диета функционира.“

Но, неодамна, на социјалните мрежи, популарност доби т.н. „обратна диета“, претставена како план за јадење после диети, за која се тврди дека може да ви помогне да го избегнете обновување на телесната тежина јадејќи повеќе. Едноставно речено, тоа е контролиран и постепен начин на зголемување на нискокалоричната храна со план за јадење и враќање назад кон вашиот „нормален“ начин на исхрана пред диетата. Идејата на оваа обратна диета е дека постепеното зголемување на внесот на калории по дефицит ќе им овозможи на вашето тело и метаболизам да се „прилагодат“ за да можете да избегнете обновување на телесната тежина кога почнувате да јадете повеќе.

Сепак, треба да се напомене, дека во моментов нема научни докази кои покажуваат дека обратната диета функционира, како што тврдат нејзините поборници. Овој начин на исхрана се заснова на теоријата дека нашето тело има основни „поставени параметри“ за метаболизмот и внесувањето калории вметнати во нашата биологија, и ако се оди над нив, се здебелуваме. Поборниците на оваа диета, велат дека овој начин на исхрана може да ги помести овие „поставени параметри“ нагоре ако некое лице полека ја зголеми количината на калории изедени како храна. Ова теоретски би го „зајакнало“ нивниот метаболизам, дозволувајќи им да консумираат повеќе храна и калории без да добиваат на тежина.

Сепак, идејата дека како луѓе имаме „поставен параметар“, со кој можеме да манипулираме преку промени во исхраната, не е општо прифатена кај научниците и диетолозите. Главната причина за ова е што голем број фактори влијаат на нашата тежина и метаболизам, вклучително и како се менува. Меѓу нив се начинот на воспитување, до каква храна имаме пристап, каков вид вежби правиме и нашата генетика. Но, најважното влијание врз тоа како нашето тело ги користи калориите, а со тоа нашата тежина е базалниот метаболизам. Ова е количеството калории што му треба на нашето тело со цел да се одржи во живот. Ова сочинува околу 60 до 70 проценти од калориите што ги користиме дневно. Нашиот базален метаболизам најмногу се одредува според нашата возраст, тежина, пол и мускулна маса , а вашата диета има мал ефект врз тоа. Јадењето под нивото на вашиот базален метаболизам ќе резултира со губење на тежината, а јадењето над него ќе резултира со зголемување на телесната тежина. Нашиот базален метаболизам, исто така, се зголемува со зголемување на телесната тежина или мускулна маса и се намалува како што губиме тежина или мускулна маса, докажано е дека колку повеќе мускули има вашето тело, толку повеќе калории му се потребни за да функционира.

Значи, обратната диета се чини дека работи само со контролирање на внесот на калории.

Во моментов нема докази дека можете да го промените метаболизмот или метаболичката стапка воведувајќи повеќе калории полека и постепено. Едноставно кажано, ако јадете повеќе калории отколку што бара вашето тело, ќе добиете тежина. Она што го знаеме е дека одредени навики, како редовно појадување и вежбање, им помагаат на луѓето да избегнат обновување на телесната тежина после диета.

Прочитајте:  Храна која ќе ве исполни со енергија

Иако во моментов има малку истражувања кои ги испитуваат ефектите на обратната диета врз метаболизмот, сепак тоа може да им помогне на луѓето на други начини. Кога некои луѓе губат телесната тежина, може да се чувствуваат како да контролираат како јадат. Но, за некои луѓе, прекинување на нивната диета може да доведе до забележително губење на контролата. Обратната диета може да им даде на некои луѓе самодоверба да се вратат на поодржлив начин на исхрана или да им помогне да се тргнат од циклусот на рестриктивна диета.

Поборниците на обратна диета сугерираат дека тоа исто така може да помогне во управувањето со проблемите со апетит и екстремната потреба за храна. Ова е затоа што може да се додаде дополнителна храна бидејќи количината на калории и храната се зголемува. За некои луѓе, броењето калории или ограничената диета може да доведе до нездрава врска со нивните тела и храната што ја јадат.

Орторексија нервоза станува сè почеста и се карактеризира со опсесија со здраво јадење – што може да доведе до нездраво ограничување. И покрај тоа што желбата да јадете здрава храна може да изгледа дека е добра работа, кога тоа преминува во орторексија, уживањето во храната се заменува со вознемиреност и потреба да се земе предвид секоја калорија, ова може да доведе до лошо ментално здравје.

Обратната диета е еден пристап, но некои тврдат дека други методи, како што е интуитивно јадење – кое промовира да ги слушате сигналите за глад на вашето тело и јадење само кога сте навистина гладни -е психолошки поздраво. Интуитивното јадење може да им помогне на луѓето и да ги вратат и да им веруваат на апетитите и да го запрат циклусот на ограничување и броење калории.


Споделете со пријателите!