nov-tretman-na-bolka-pri-artritis_image
Споделете со пријателите!

Третман со радио бранови може да ги „зашемети“ нервите за да се постигне ослободување од болката при артритис.
Експериментален нов третман за хронична болка се чини дека обезбедува значително олеснување кај некои од оние со напреднат дегенеративен артритис.

Неодамна, научниците започнаа да третираат хронична болка користејќи електрични струи, произведени од моќни радио бранови, кои „зашеметуваат“ одредени нерви и водат до забавено пренесување на сигналите за болка на патот до мозокот.

За оние со артритис на коленото, студиите покажуваат дека оваа форма на ослободување од болка во нервите е подобра од  колку инјекциите со стероиди и се чини дека трае до една година кај 65 проценти од пациентите.

„Пациентите со болка во рамото имале намалување на болката за 85 проценти и зголемување на функцијата за приближно 74 проценти“

Мал нов труд, претставен на неодамнешната конференција, сега сугерира слични придобивки за оние со хронична болка во колкот и рамениот зглоб.

Денес, аблацијата со радиофреквенција (RFA) понекогаш се користи за намалување на болката предизвикана од артритис, но ладена радиофреквентна аблација (CRFA) користи внатрешно ладени сонди за да испорача повеќе енергија во ткивото, создавајќи лезии многу пати поголеми и обезбедува продолжено олеснување на болката, како и подобрена функција.

Исто така, не се пронајдени значителни негативни несакани ефекти. За разлика од операцијата, постапката е неинвазивна и за разлика од лековите против болка, нема ризик од повторна употреба или зависност.

Истражувањето е сè уште прелиминарно, но авторите велат дека резултатите се „многу импресивни и ветувачки“.

„Пациентите со болка во рамото имале намалување на болката за 85 проценти и зголемување на функцијата за приближно 74 проценти“, вели Гонзалес.
„Кај пациенти со болка во колк, имало 70 проценти намалување на болката и зголемување на функцијата приближно 66 проценти“.

Студија составена од 12 пациенти со болка во рамото и 11 пациенти со болка во колкот, кои не реагирале на антиинфламаторна контрола на болката и стероидни инјекции. Неколку недели пред третманот, им бил даден анестетички нервен блок во близина на соодветниот артритичен зглоб. При постапката, пациентите биле умерено седирани и добиле локален анестетик. Игла, долга отприлика 50-150 милиметри, е вметната во неколку целни места во близина на главните сензорни нерви. Лизгајќи ја електродата низ иглата, пулсот на електрична енергија се доставува до нервот во времетраење од 1 и пол минути, зголемувајќи ја температурата на ткивото до 80 степени Целзиусови. Три месеци подоцна, не само што двете групи самостојно пријавиле значително намалување на нивната болка, тие исто така споделиле дека гледаат подобрување на динамичката функција на нивниот зглоб.

Прочитајте:  Синдром на скокачко колено

Денес, кога станува збор за артритис на зглобовите, многу пациенти се одлучуваат за хируршка интервенција во одредена точка, но за оние кои се ризични кандидати за хирургија или оние кои сакаат да ја одложат операцијата, третманите како ладна радиофреквентна аблација што овозможуваат одржливо олеснување на болката може да бидат навистина корисни.

Особено затоа што некои студии сугерираат дека овој тип на третман има подобри резултати од другите третмани, како што се кортикостероидните инјекции, кога станува збор за одржливо олеснување на болката. До неодамна немаше друга алтернатива за третман на пациенти на крајот од патеката на артритисот кои не се квалификувани за операција или не се подготвени да бидат подложени на хируршка процедура.

Резултатите допрва треба да бидат објавени, но истражувачот Гонзалес веќе размислува за следниот чекор. Тој се сомнева дека терапијата може да се користи за многу повеќе отколку само за остеоартритис.

„Тука само ја гребеме површината“, вели тој. „Ние би сакале да ја истражиме ефикасноста на третманот кај пациенти во други средини како што се траума, ампутации и особено кај пациенти со карцином со метастатско заболување.

Резултатите беа презентирани на годишниот состанок на Радиолошкото друштво на Северна Америка.


Споделете со пријателите!