penkalo-koe-pravi-razliga-megju-karcinom-i-zdravo-tkivo
Споделете со пријателите!

Кога станува збор за карцином, главен предизвик за хирурзите е да утврдат од каде точно започнува туморот и каде завршува!
ККога станува збор за карцином, главен предизвик за хирурзите е да утврдат од каде точно започнува и каде туморот завршува! Отстранувањето премногу здраво ткиво може да ги наруши нормалните функции, додека не земањето доволно може да значи дека болеста може да се повтори.

„Пенкалото MasSpec“, рачен уред во развој, би можел да им овозможи на хирурзите да направат разлика помеѓу ткиво зафатено со тумор и здраво ткиво со поголема сигурност, додека тие се наоѓаат во операционата сала. Група истражувачи известуваат за првите резултати од неговата употреба при операции на човек!

Истражувачите ќе ги презентираат своите наоди на Националното собрание на Американското хемиско друштво (АЦС) оваа есен. На овој најголемо светски научен собир ќе бидат презентирани повеќе од 9.500 презентации кои опфаќаат актуелни научни теми.

„Ние го развивме пенкалото MasSpec така што хирургот само треба да го допре ткивото со пенкалото“. „Оттука, сè е кодирано и автоматизирано така што целиот процес е завршен за помалку од 10 секунди“- вели Еберлин.

Изненадувачки, најчестиот метод што медицинските професионалци во моментов го користат за да ги утврдат маргините на туморот или да потврдат дијагноза, е стар 100 години, а тоа е хистопатологијата. Со оваа техника, за време на операцијата се извлекува примерок од ткиво(биопсија) и се носи во лабораторија. Примерокот е обоен и се испитува со помош микроскоп.

Оваа постапка може да трае во просек 30 минути. Хистопатологијата е доста ефикасна за многу операции, но може да биде покомплициран и потежок вид на идентификација кога станува збор за точни граници (маргини) на туморското ткиво.

Прочитајте:  Стоп на биолошкиот саат

За да се надминат овие предизвици, Еберлин и колегите од Универзитетот во Тексас создале пенкало „MasSpec“, практичен био-компатибилен уред поврзан со масен спектрометар со високи перформанси. Откако уредот успешно ќе го идентификува ткивото, се депонира мала капка вода на површината на ткивото. Капката потоа се пренесува на масен спектрометар, каде што се идентификуваат молекулите од ткивото. Оттука, со помош на алгоритми, молекуларните информации се читаат и можат да дадат предвидлива дијагноза на која хирурзите можат да дејствуваат.

Досега, пенкалото е тестирано на повеќе од 800 човечки ткива ex vivo, вклучително и нормално и карциноми на дојка, мозок, панкреас, тироидната жлезда, бели дробови и јајници.

Тимот сега го тестира пенкалото MasSpec in vivo, во тековна клиничка студија на Медицинскиот центар во Тексас со човечки пациенти за време на операции на карцином на тироидната жлезда, гради и панкреасот. Досега покажува ветувачки резултати, но ние ќе продолжиме да ја подобруваме нашата технологија и да ги потврдуваме нејзините позитивни перформанси кај различни типови на рак!

 

 


Споделете со пријателите!