ne-jadam-a-dobivam-tezhina_image
Споделете со пријателите!

Кои причини освен прекумерно внесување на храна може да водат до зголемување на телесната тежина?
Многу луѓе денес се борат со непотребни килограми телесна тежина. Како и секоја битка, и оваа не е лесна, таа бара трпеливост и упорност, секако дека постојат ограничувања на исхраната и спортот. И сето ова за никого не е тајна, затоа нема да се повторуваме колку се важни вежбите и здравата исхрана. Сега ќе обрнеме внимание на можните виновници за зголемување на телесната тежина, затоа што веројатно многу пати сте се запрашале како се случува „не јадам, а добивам тежина“. Причините не се секогаш во количината и квалитетот на храната. Може да бидат бројни, ајде да видиме некои од нив.

Депресија

Многу антидепресиви предизвикуваат зголемување на телесната тежина. Дури и да не земате лекови, постои мислење дека дури и чувството на депресија предиспонира за зголемување на телесната тежина. Според студијата објавена во 2010 година, тажните и осамени луѓе добиваат тежина побрзо од среќните. Се разбира дека се ова се темели на подлабоки биохемиски процеси кои се случуват во телото.

„Колку сме постари, толку е повеќе метаболизмот на организмот се забавува. На 50-годишен организам, ќе му биде многу потешко да согорува калории отколку на возраст од 20 години.“

Внес на други лекови

Примањето на други лекови водат кон дебелина. Ако земате контрацептиви, стероиди, бета-блокатори, или сте подложени на хормонска терапија, или пак добивате лекови кои се користат за третман на рак на дојка, ревматоиден артритис, па дури и ако лекувате мигрена, може да очекувате дека стрелката на вашата вага ќе покаже повеќе.

Прочитајте:  Гастритисот се превенира со здравствената свест

Нарушена функции на дигестивниот тракт

Добро е да се знае дека редовниот метаболизам е исто така клучен за одржување на нормална тежина. По правило редовно одење во тоалет зависи од многу фактори меѓу кои намален внес на течности, лекови, нарушена микрофлора. За да спречите нарушено функционирање на дигестивниот тракт, редовно земајте пробиотици и производи богати со целулоза.

Вашето тело старее

Стареењето е неизбежно. Колку сме постари, толку е повеќе метаболизмот на организмот се забавува. На 50-годишен организам, ќе му биде многу потешко да согорува калории отколку на возраст од 20 години. За да ја задржите тенденцијата за нормален метаболизам, треба да го намалите внесувањето на празни калории и да ја зголемите физичката активност.

Болести на мускулно-скелетниот систем

Многу болести на мускулно-скелетниот систем, како што се плантарен фасцитис, остеоартритис, болки во коленото или карлицата, доведуваат до акумулација на вишок тежина, затоа што овие проблеми водат до ограничување на движењето. За да ги избегнете овие последици, направете си индивидуална програма за вежби без да предизвикате болка, се разбира, според видот на болеста. Ако не можете сами да се справите консултирајте се со физиотерапевт.

Синдром на Кушинг

Ако зголемувањето на телесната тежина е поврзано со висок крвен притисок, остеопороза, промени на кожата, тогаш консултирајте се со доктор за да исклучите дека може би го имате ова нарушување.


Споделете со пријателите!