Сакате да си го подобрите здравјето? – Еве кои видови намирници треба да ги јадете во 2024

Веројатно сите влегуваме во новата година со премисата “New Year, New You” и најчесто под тоа подразбираме ограничување на храна која ни е омилена. Епа оваа година можеби е време да пробате нешто ново бидејќи нутриционистите се согласни дека најголемиот предизвик кога станува збор за храната доаѓа од тоа што ние внесуваме како намирници а не кои од нив ги избегнуваме во исхраната.

Зошто е важно да појадувате?

Појадокот е многу важен оброк – може да ви го разубави или расипе денот. Со јадењето наутро, ние се заштитуваме од можноста да јадеме сè што имаме при рака за ручек, а особено од потреба од храна која е нискоенергетска и со прзни калории.

Фагофобија – ужасот кој те прави да мислиш дека не си во состојба да голташ

Неможност да се земаат апчиња и други лекови, нагло губење на интерес за повеќето видови на храна и течности, видливо губење на тежината, зголемување на општата анксиозност или депресија се некојод симптомите кои може да ни укажат дека се справуваме со фагофобија