menopauza-kardiovaskularni-bolesti_image
Споделете со пријателите!

Дали сте знаеле дека жените пред менопауза имале значително помал ризик од развој на кардиоваскуларни болести, но со доаѓање на периодот на менопауза ризикот помеѓу мажи и жени се издначува?
Главната причина за ова се наоѓа во намалувањето т.е. престанувањето на лачење на женски полови хормони, како што е естрогенот. Естрогените се одговорни за една цела низа на физиолошки реакции во организмот, а меѓу другото во корелација со прогестеронот го регулираат менструланиот циклус и бременоста. Исто така естрогенот делува поволно и на кардиоваскуларниот систем намалувајќи го нивото на лошиот холестреол „LDL“, штити од остеопороза, спречувајќи го разградувањето на коските.

Намаленото лачење на естрогенот ги намалува сите негови позитивни влијанија при што доведува до серија на различни симптоми, а меѓу другото и до зголемен ризик од кардиоваскуларни заболувања.

За да го намалиме овој ризик од кардиоваскуларни заболувања посебно по природен пат се многу значајни фитоестрогените. Некои епидемиолошки студии покажуваат намален ризик од кардиоваскуларни заболувања кај популација со висок внес на фитоестроген, особено на изофлавон. Оваков сличен протективен карактер на изофлавоните се утврдува и во бројни студии како додаток на исхрана. Во списанието Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular е објавена студија која опфаќа 80 испитаници, од кој 46 мажи и 34 жени на возраст од 45 до 75 години, овие испитаници земале како додаток изофлавон од ливадска детелина. После 12 недели се покажало дека изофлавонот од ливадска детелина значајно ја намалува крутоста на артериите. Инаку крутоста или еластичноста на артериите се смета за предзнак на кардиоваскуларни болести- прогресивноста на крутоста на артериите значајно го зголемува ризикот од заболување.

Прочитајте:  8 знаци за слаба исхрана

Слична студија е објавена и во списанието The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism која укажува на позитивното дејство на фитоестрогенот од семе на лен. Во оваа студија се опфатени жени во постменопаузален период, поделени во две групи, една која користи семе од лен и една контролна група во период од 3 месеци. Резултатите покажале дека со употребата на семе од лен значајно се намалува нивото на вкупниот холестерол и триглицериди и тоа благодарејќи на лигнинот – фитоестроген од семе од лен.

Досегашните испитувања ни покажуваат дека со користење на фитоестрогени по пат на храна или како додаток во исхрана помагаат кај жените од многубројни промени карактеристични за во менопауза, како и во намалување на ризикот од развој на кардиоваскуларни заболувања.

Пример за природна метода во ублажување на симптоми на менопауза е користење на Femipause како додаток во исхрана, којшто освен фитоестрогени содржи и екстракт од лист од црвена детелина, сув екстракт од лушпа од семе од лен, витамини од Б групата како и корен од анѓелика, валеријана и мелатонин.

М-р фарм. Јулијана Златева

PharmaS_FemiPause_subcategory_600x90_3


Споделете со пријателите!